понедељак, 1. фебруар 2016.

ŽALFIJA (Salvia officinalis)

Žalfija

Žalfija je poznata usnatica koja se u narodu zove i kadulja,salfija,kaloper i dziger trava. Potiče iz Južne Evrope i kod nas se gaji u bašti. Visoka je od 30 do 70 cm. a ljubičasti cvetovi joj rastu iz pršljenova stabljike.Beličasti listovi obrasli sitnim gustim dlačicama imaju srebrnasti odsjaj i šire specifičnu oporu aromu. U bašti žalfiju treba gajiti na suncu i zaštititi od vetra.
Jedna druga vrsta, livadska žalfija (Salvia pratensis) raste na padinama,kivadama i pašnjacima. Od livadske žalfije upotrebljava se samo cvet uglavnom samo za ispiranje grla, ili za proizvodnju sirćeta...ono se dobija tako što se u prirodno sirće stavi puna šaka cvetova ....koja se utrljava u koži bolesnika koji dugo leži, jer prija i osvežava. Listovi se skupljaju u maju i junu pre cvetanje biljke. Pošto se etarska ulja ove biljke razvijaju na sunčanih i suvih dana listovi se skupljaju samo na suncu, najbolje u podne, te suše se u hladu.
Gajena, odnosno baštenska žalfija je mnogo lekovitija od livadske. Čaj od žalfije jača ceo organizam njime se štitimo od moždanog udara a njegovo dejstvo je veoma poviljno kod oduzetost. Uz lavandu, žalfija jedina pomaže kod noćnog znojenja. Isto tako sa velikom uspehom leči i obolenja kičme, grčeva,bolesti žlezda i drhtanje udova. Kada je reč o ovim bolestima tokom dana treba popiti dve šolje čaja i to u gutljajima. Čaj veoma pozitivno utiče i na bolesnu jetru, otklanja nadutost i sve tegobe u vezi sa radom jetre.Pročišćava krv od sluzi oslobađa disajne organe i želudac, podstiče apetit i leči poremećaj creva i proliv. Izgnječen list žalfije stavlja se na mesto ujeda insekta.
Za spoljnu upotrebu čaj od žalfije se koristi kod svih upala krajnika i grla,kod gnojnih žarišta zuba, upala ždrela i usne šupljine, takođe pomaže i kod krvarenja desni, klimavih zuba,paradentoze i plikova na desni. Upotrebljava se za ispiranje i grgotanje,ili se njime nakvasi vata koja se potom upotrebljava kao oblog.
Jednom godišnje osobe koje pate od nervne slabosti i žene koje imaju žensku bolest trebalo bi da primene sedeću kupku od žalfija.

                                     NAČINI UPOTREBE ŽALFIJE

ČAJ.....Jedna mala kašika prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi malo da odstoji.
SIRĆE OD ŽALFIJE....Boca se do grlića napuni cvetovima livadske žalfije i prelije prirodnim sirćem. Bocu 14 dana osteviti na suncu ili grejnog tela.
SEDEĆA KUPKA......Dve pune pregršt listova stave se u hladnu vodu i ostevi se preko noći da odstoji.
Sledećeg dana sve se to ugreje do ključanja i stavi u pripremljenu vodu za kupanje.