петак, 15. јануар 2016.

ZEČJA SOCA, KISELA DETELINA

ZEČJA SOCA, KISELA DETELINA  (Oxalis acetosella)

U narodu je zvana i žuta detelina zečji kiseljak i zečja detelina ali zečja sosa je najčešći naziv.
Kad se ubere nije potrebno sušiti već se upotrebljava sveža. Koriste se najčešće listovi te biljke a cvetovi se koriste u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama.
Zečja sosa pomaže kod smetnje želudačne kiseline i lakše poremećaje jetre i varenja.Kod ovih tegoba čaj treba da se pije rashlađen dve šolje dnevno, žutica,upala bubrega, osip na koži i gliste isto tako po dve šolje dnevno ali pije se topao. U narodnoj medicini sok od zečje soce preporučuje se u početnoj fazi raka želudca. Sok cediti u sokovniku.Svakog sata treba piti tri do četiri kapi rastvorene u vodi ili u čaju od lekovite biljke.Ove isceđene kapi mogu se koristiti i mazanjem na spoljašnje kancerogene tumore i rane.
Kod Parkinsonove bolesti pije se tri do pet kapi soka u poparenom čaju od hajdučke trave, a spolja se utrljava u kučmu.

NAČINI UPOTREBA ZEČJE ZOCE

ČAJ..........Jedna velika kašika svežih listova popari se sa pola litre vode, treba da odstoji kratko vreme.

SVEŽI SOK.....Oprene listove iscediti u sokovnoku.
 

Нема коментара:

Постави коментар