уторак, 19. јануар 2016.

NEVEN (Calendula oficinalis)

Među domaćim biljkama neven zauzima veoma zavidno mesto. U narodu se zove još ognjac,žutelj,zimorad i prstenac.Spada među biljkama koje pomažu u lečenju raka i kanceroznih tumora.Neven je visok 30 do 60 cm.cvetovi su žute da narandzasto žute boje, stabljika i listovi sočni i lepljivi.
U narodnoj medicini se skupljaju cvetovi stabljika i list nevena.Treba ih brati u doba dana kada sunce sija jer je tada lekovitost biljke najveća.Može da se bere u bašti sve do kasne jeseni ako ga nije napala pepelnica.
Neven najviše pomaže mod lečenje zarazne žutice.Jedna do dve šoljice čaja dnevno ćini čuda.Isto tako podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana.
Melem od nevena t.e.mast leči kod proširenja vena, promrzlina,fistula,opekotina, gljivična obolenja kože,a lekovit je i u lečenju kraste u nosu.

                                                 NAČINI UPOTREBA NEVENA

ČAJ...........Jednu punu malu kašiku biljke staviti u četvrt litre vode.

ISPIRANJE....Na pola litre vode ide puna velika kašika nevena.

TINKTURA... U litru domaće rakije staviti punu šaku cvetova nevena i 14 dana držati na suncu ili na toploti od 20 stepeni

MAST OD NEVENA.....Sitno se iseku dve pune pregršti nevena(cvetovi listovi i stabljika), zagrejata 500 grama masti od sala svinje,u vrelu mast staviti isitnjeni neven pustiti da baci ključ promešati i skloniti sa grejnog tela. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana malo ugrejati pa procediti u pripremljene čiste sudove.

Нема коментара:

Постави коментар