петак, 22. јануар 2016.

ŽUTA MRTVA KOPRIVA (Lamium galeobdolon)

Raste u vlažnim šumama, u jarku pored puta, ispod žbuna, plotova i živica i svugde gde inače raste kopriva.Cveta u aprilu i maju a na planinama i kasnije.Iz robustnog korena izbijaju stabljike visoke do 50 cm. a listovi su naspramno ukršteni, jajastog oblika i reckavi po obodu dok su cvetovi raspoređeni u prividnim pršljenovima.Skuplja se list i cvet.
Bela mrtva kopriva (Lamium album) je kao i žuta izvanredna lekovita biljka.Kao korov cveta od maja do oktobra na putevima i na železničkim nasipima.Skupljaju se listovi ali pre svega cvetovi.Čaj pomaže kod velikih tegoba povezanih s   matericom,jajnicima i menstruacijom, a piju se dve šolje tokom dana.On pročišćava krv ,otklanja nesanicu izazvanu nervozom i ima povoljno dejstvo kod raznih ženskih bolesti.

Cvetovi i listovi žute mrtve koprive upotrebljavaju se kod sličnih bolestima mokraćnih puteva,teškim obolenja bubregai vodenoj bolesti srca.Cvetovi se upotrebljavaju kod poremećenog varenja,kod skrofulozei osipa na koži.U tom slučaju treba piti jednu šolju čaja tokom prepodneva.Kada je reč o čirevima i o proširenim venama pomažu oblozi od ostatka čaja ove koprive.





                    NAČINI UPOTREBE ŽUTE MRTVE KOPRIVE

ČAJ.....Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da malo odstoji.

OBLOZI......Tri male kašike popariti sa pola litre vode i ostaviti da malo odstoji.Čajem natopljeni povez upotrebljava se kao topli oblog.

Нема коментара:

Постави коментар