недеља, 10. јануар 2016.

SREMUŠ (MEDVEĐI LUK)

Sremuš poznat i kao cremoš,sremuž,sremuša,medveđi luk,divlji luk jedan od prvih vesnika proleća
Sremuš ima bitne osobine belog luka ali je mnogo lekovitiji.
Pogodan je pročišćavanje creva i pomaže kod nekih hroničnih obolenja kože.
Najbolje je sakupljati ga od aprilu i maju pre nego biljka procveta,a lukovice u kasno leto i jesen.

NAČIN UPOTREBA SREMUŠA
Kao začin.......Sveži listovi se iseckaju kao što se čini sa vlascem ili peršunom pa se ovaj začin stavlja u supe ili čorbe,umake,salate,jela od mesa ili se njime pospe hleb.

Esencija od sremuša....sitno naseckani listovi ili lukovice rastresito se napuni boca do grlića a zatim se masaprelije rakijom od žita ili nekom drugom rakijom jačine do 40 stepeni .Boca se 14 dana drži na suncu ili na toplom mestu.
Dnevno popiti 14 do 15 kapi sa malo vode.

Vino od sremuša....Puna šaka sitno naseckanih listova se prokuva u četvrt itre belog vina, po ukusu zasladi medom ili sirupom i tokom dana pije polako gutljaj po gutljaj.

Нема коментара:

Постави коментар