субота, 16. јануар 2016.

KANTARION (Hypericum perforatum)

Raste od jula do septembra na travnatim ledinama,ivicama šuma,u narodu je poznata i kao gospin cvet,ivanjčica,krvavac,marina ručica i gospino zelje.
Biljka je visoka od 20 do 60 cm. Stabljika je čvsta i razgranata a kitnjaste cvasti zlatnožute boje.
Za pripremanje čaja i kupke skuplja se biljka u vreme cvetanja a za pripremanje ulja skupljaju se samo cvetovo ove lekovite biljke.
Čaj od kantariona se upotrebljava kod oštećenja nerava,živčanih tegoba,povrada od udaraca i kod posledica jakog naprezanja, a koristan je i za praavljenje leka protiv proliva.
Mlade devojke u vreme razvoja trebalo bi tokom određenog perioda piju dnevno po dve šole čaja jer on podstiče razvoj ženskih organa i reguliše neredovnu menstruaciju.
Ulje od kantariona bi trebalo da ga svaka kuća ima jer ga lako možete napraviti i može se čuvati do dve godina na tamnom i suvom mestu.a koristi se za lečenje otvorenih rana,svežih povreda,krvarenja,oteklih žlezdi a uspešno je sredstvo za negu hrapave kože lica,efikasno i kao sredstvo za utrljavanje kod bolova u leđima, kod krsobolje,išijasa,reume. Da biste imali pravi kućni lek za lečenje opekotine treba napraviti ulje sa cvetovima ali ulje treba da bude od lana.Takođe odojče koje ima trbobolju brzo će se umiriti ako mu se stomačić namaže kantarionovim uljem.

NAČINI UPOTREBE KANTARIONA

PRIPREMANJE ČAJA.......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
ULJE OD KANTARIONA.....Mala boca se do grlića napuni cvetovima ubranim po suncu koji se preliju kvalitetnim maslinovom ulju.Boca se dobro začepi i nekoliko nedelja ostavi na suncu ili blizu izvora toplote.Posle izvesnog vremena ulje pocrveni, yatim se ulje procedi kroz gazu i čavati na tamnom mestu.
Ulje za opekotine priprema se umesto maslinovog staviti u bocu laneno ulje.
TINKTURA OD KANTARIONA.....U jednu litru rakiju po mogućnosti komove stave se dve šake na suncu ubranih cvetova i boca ostavi tri nedelje na suncu ili na toplom mestu.

Нема коментара:

Постави коментар