понедељак, 11. јануар 2016.

Orah i njegova lekovita svojstva

ORAH (Juglans regia)

Orah cveta u maju, pre nego što se razviju listocve. Sveži listovi se skupljaju u junu,zeleni orasi sredinom juna a zelene ljuske kratko vreme pre sazrevanja odnosno pre nego što postanu smeđe.
Čaj od orahovog lišća je dobar lek za probavne smetnje dakle protiv zatvora stolice,odsustva apetita i za pročišćavanje krvi. Sa uspehom se koristi kod šećerne bolesti i protiv žutice.
Čaj od orahovog lišća kao dodatak vodi za kupanje veoma je delotvoran kako kod svih skrofuloznih bolesti i rahitisa,kod trulenja i bujanja kostiju ,tako i kod zagnojenih noktiju.  Kada je reč o krastama uopšte i onim na glavi ili je posredi šuga pogođena mesta ispirajte čajem od orahovog lišća i rezultat će se ubrzo videti.
Takođe ova kupka pomaže i kod akni ,gnojnih osipa ,znojenja nogu i kod belog pranja, isto tako i za ispiranje usne šupljine kada u njoj ima bakterije koje izazivaju trulenje ili kada su desni obolele te kod bolesti grla i ždrela.

NAČIN UPOTREBA ORAHA

Čaj......Jednu punu malu kašiku nasitno isečenih listova oraha popariti sa četvrt litre vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Dodatak za kupke i za ispiranje......100 grama iseckanih listova upotrebiti za potpunu kupku, a za ispiranje jednu malu punu kašiku na četvrt litre vode. Za jači čaj uzima se dvostruka količina.

Нема коментара:

Постави коментар