уторак, 26. јануар 2016.

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Ova lekovita biljka poznata je i pod imenima titrica i žabnjak.Raste na njivama,na glinovitom zemljištu,šumskim livadama,obroncima,žitnim i kukuruznim poljima te u krompirištu,detelini i tamo gde se4 gaji repa.
Cvetne glavice je najbolje sakupljati od maja do avgusta, i to na popodnevnom suncu.Nije preterano ako se kaže da je kamilica lek za sve,naročito kada je reč o maloj deci. U svakom slučaju detetu bi čaj od kamilice trebalo davati kad ono ima grčeve ili bolove u stomaku.Pomaže i kod nadutosti kod prolivai osipa na koži,zatim kod obolenja želuca,poremećaja ili izostanka menstruacije i kod drugih obolenja materice i jajnika,nesanice,groznice,zubobolje i bolnih rana.Čaj od kamilice izaziva znojenje,deluje smirujući a osim toga deluje dezinfekcionoi sprečava upale svih vrsta upale posebno sluzokože.
Spolja se upotrebljuje za obloge i ispiranje kod zapalenja očiju ,upale vežnjače ,kod osipa koji vlaže i svrbe,za ispiranje usne šupljine kod zubobolje i za ispiranje rana.
Ulje od kamilica upotrebljavalo se još u antička vremena, utrljavalo se kod neuralgija i reumatizma zglobova.

                               NAČINI UPOTREBE KAMILICE

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna puna mala kašika se popari sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji.
OBLOZI.........Četvrt litre vrelog mleka prelije se preko jedne pune velike kašike kamilica, ostavi da malo odstoji,procedi i upotrebljava za pravljenje obloga.
INHALACIJA.....Puna velika kašika popari se litrom ključale vode ,para se udiše ispod peškira.
JASTUČE SA KAMILICOM.....Platnenu vrećicu napuniti osušenium cvetovima kamilice, zašiti je.Jastuče ugrejati i staviti na bolno mesto.
ULJE OD KAMILICE.....Jednu bočicu do grlića rastresito napuniti svežim cvetom kamilice ubranim na suncu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem.Ulje treba da prekrije kamilicu.Bocu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 14 dana.Ulje čuvati u frižideru. 

Нема коментара:

Постави коментар