уторак, 26. јануар 2016.

JAGLIKA (Primula officinalis)

Zlatnožuti  cvetovi ove vrste primule šire prijatan miris meda, a cvast formiraju na vrhu cvetne drške dugačke 10 do 20 cm. koja se izdiže iz sredine lisne rozete.Ova vrsta nazive se i jagorčevina ili pravom primulom (Primula veris) a može se naći na planinskim livadama i uopšte na planinskim i brdskim predelima.
Naj rasprostranjena je visoka jaglika (Primula elatior) koja raste na skoro svim livadama i obodima šuma, po lekovitosti je ista kao i prava jaglika i isto se upotrebljava.
Treća vreta jaglike je krstata jagorčevina(Primula auricula) planinski cvet koji je pod najstrožom zaštitom te se ne sme sakupljati.
Jaglika se koristi kao  umitujućr sredstsvo za srce i živce. Čaj od jaglike se koristi isto tako i za pročišćavanje krvi , izlućenja sve otrovne materije koje dovode do gihta i reumatskih problema, ublažava migrenu i glavobolju na nervnoj bazi, ima odlično dejstvo kod upale srčanog mišića,vodene bolesti i sklonosti prema moždanom udaru.Čaj od korena ove biljke zaslađen medom je dobar za bubrege  te pomaže da se izbaci kamen iz mokraćne bešike.
Vino od jaglike je odličan lek za srčane tegobe.U proleće ga možete napraviti i sami.Bocu od dve litre rastresito do grlića napunite svežim cvetovima od jaglike i prelijte prirodnim belim vinom tako da ih vino prekrije.Lako začepljena plutom boca se 14 dana drži na suncu. Kod srčanih tegoba treba piti po jedan gutljaj a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike vina dnevno.

                                                   NAČINI UPOTREBE JAGLIKE 

ČAJ......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. 

Нема коментара:

Постави коментар