четвртак, 28. јануар 2016.

RASTAVIĆ, PRESLICA (Equisetum arvense)

Rastavić,Preslica
Rastavić
Narodna imena barska metlica,konjorep i zglobara.U rano proleće iz dubokog korena najpre rastu plodne braonkaste stabljike pune spora.Tek kasnije se pojavljuju tanke zelene lepeze igličastih listova dugačke 40 cm. koje liče na malu ravnomernu građenu jelu.Raste na njivama,nasipima i padinama.Najlekovitiji je onaj koji raste na glinuši  i zavisno gde raste sadrži 3 do 16 % siliciumske kiseline koja ima izuzetno lekovito dejstvo.
U narodnoj medicini ova biljka je bila veoma cenjena od davina ali vremenom je bila zaboravljena.Njena svojtva se koriste za zaustavljanje krvarenja,obolenja bubrega i mokraćne bešike.Isto tako nezamenjliva je i kad je reč kod rana u fazi nekroze i trulenja kosti.Starija lica treba dnevno da piju po jednu šolju čaja od preslice pa će nestati reumatski i neuralgični bolovi.Po meni najdelotvornija je ova biljka kad se korisi kao lekovita kupka.Kupka se koristi kod prehlade bešike i bolnih grčeva, i to kad se koristi takozvana poparena kupka.
Ako je prisutan pesak ili kamen u bubregu ili kamen u bešici primenjuje se tople sedeće kupke od rastavića, pije čaj od ove biljke i zadržava mokraća da bi se naposletku izlučila pod pritiskom.Jedna jedina sedeća kupka sa rastavićem je dovoljna kod upale bubrežne karlice i gnojne upale bubrega.
Kod osipa na koži koji svrbe pomaže ispiranjem čaja od rastavića.Ispiranjem i kupkama leče se i gnojna upala zanoktice,otvorene rane na nogama,gnojenje prstiju,ispucale pete,fistule,bradati lišaj i Lupusl.Kada je reč o hemoroidima i hemoroidnim čvorovima njih je dobro obložiti kašom od sveže preslice
Ohlađeni čaj koristi se kao oblog kod krvarenja nosa,kao sredestvo protiv krvarenja koristi se i kod krvarenja pluća,materici,želuca,i hemoroida.
Mokrenje u krevet leči se čajem od poparenog rastavića pomešanog sa kanterionom.Treba piti jednu do dve šolje tokom dana i uveče jesti suvu hranu.Isti čaj se preporučuje i za grgotanje kada je reč o upali krajnika i upali sluznice usne šupljine,zatim kada su u ustima i zubima prisutne bakterije koje izazivaju trulenje,kod upale i krvarenje desni,fistula i polipa na licu i u grlu.

                                           NAĆINI UPOTREBA RASTAVIĆA 

ČAJ....Jednu punu kašiku popariti sa četvrt litre vode.
PARNI (VRUĆI) OBLOG.....Punu pregrčt rastavićastaviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom.Kad uelje omekša,još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sata tokom noći.
SEDEĆA KUPKA...100 grama rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koja traje 20 minuta. Ne brisati se, na vlažno telo obući bade mantil i u krevetu se pariti jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega.
TINKTURA.......10 grama svežeg rastavića potopiti u 50 grama domaće rakije od žita i 14 dana držati na toplo mesto ili suncu. Svakog dana promućkati.Koristi se protiv znojenja noge (dobro oprane i suve noge treba utrljati tinkturu).
OBLOG OD KAŠE....Sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kaču.

Нема коментара:

Постави коментар