четвртак, 21. јануар 2016.

PODBEL (Tussilago farfara)

Još dok na našim livadama i padinama nema prolećnog zelenila podbel prbi u rano proleće pokazuje svoje žute čašice.
Na vlažnom zemljištu ,ogolelim padinama,peščarama nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koje na tlu daleko ranije niču nego njegovi listovi.Podbel uspeva na ilovači i na glinovitim zemljištu i takoreći je njihov zaštitni znak.Upotrebljava se kod bronhitisa katara grla i ždrela,bronhijalne astme,zapalenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkoloze pluća, kašlja i promuklosti. Piti u toku dana više puta vruć čaj zaslađen medom.Kasnije u maju kada se razviju koji su sa gornje strane zeleni a na naličlu srebrno beli i nalik na čoju, upotrebljavamo ih zbog velike količine vitamina C ua čorbe i salatu.Pošto listovi koriste više aktivnih materija nego cvetovi skupljaju se i oni kako bi se pomepani sa cvetovima upotrebili za spremanje čaja.
Sveži oprani listovi izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog pomažu kod svakog težeg obolenja pluća kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama i upalu sluzne kese(ciste).
Inhalacija parom podbela bilo od cvetova ili listova koristi se za lečenje hroničnog bronhitisa i iznenadnog napada gušenja.
Kada noge oteknu valja ih češće kupati u ekstraktu od listova podbela.
Sirup koji  možemo da napravimo od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katara bronhija.
Kod astme, trajnih oštećenja bronhijai tegobe karakteristične za pušače , u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri čajne kašike sveže isceđenog soka od listova podbela i staviti u šolji sa mlekom i tako piti.

                                         NAČINI UPOTREBA PODBELA

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna puna mala kašika cvetova(kasnije se listovi pomešaju sa cvetovimau jednakim delovima) prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

OBLOG.........Sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog.

INHALACIJA......Puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodompa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira.Ovo ponoviti više puta na dan.

KUPKA ZA NOGE.....Punu pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode ,ostaviti da odstoji kratko vreme. Kupka treba da traje 20 minuta.

SVEŽI SOK........Sveže oprane listove iscediti u sokovniku.


















Нема коментара:

Постави коментар