среда, 27. јануар 2016.

USKOLISNA BOKVICA (Plantago lanceolata)

Uskolisna bokvica
Bokvica ili u narodu poznata i kao žilovlak,trputac,vućac,
i popova lozica, bila je gospodar puteva i od prastarih vremena rasla na dobrobit čovečanstva.NJena rođaka širokolisna bokvica (Plantago major) po svemu je ista a isto se i upotrebljava. Obe rastu na svim livadskim stazama, jarkovima, ledinama.Praktično ih ima u celom svetu.
Bokvica se prvenstveno upotrebljava protiv obolenja disajnih organa, naročito kod jakog katara,kašlja,velikog kašlja,kod plućne astme, pa i kod tuberkuloze pluća.
Seme bokvice pomaže protiv stvaranja kamenaca ako se dnevno uzima po osam grama. Uz to se pije i čaj od bokvice.Sirup od ove biljke čisti krv od svih nečistoća i patogenih klica.Treba ga upotrebiti kao pravu kuru tako što se dnevno pre svakog obroka uzme po jedna velika kašika (deca jedna mala kašika) ovog sirupa.
Sveži izmrvljeni listovi pomažu kod oderotina,posekotina,ujeda osa pa i kod ujeda besnog psa,ujeda zmija u slučaju da lekar nije dostupan.
Sveži listovi smrvljeni medju prstima i pomešani sa malo soli
 stavljeni na vrat leče gušavost.
Širokolisna bokvica
Bokvica pomaže i kod zlođudnih obolenja žlezda, u tom slučaju je dobro potopini sveži majoran u maslinovo ulje.Majoran se stavi u bocu,prelije uljem i 10 dana ostavi na toplom mestu.Obolele žlezde se namažu uljem,preko njega se stavi smrvljeni list bokvice i poveže pamučnom tkaninom.

                 NAČINI UPOTREBE BOKVICE

ČAJ.......Jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odsoji.
ČAJNA MEŠAVINA.....Jednu punu malu kašiku mešavine istih delova lista bokvice i timijana popariti sa četvrt litre vode
OBLOG OD LISTOVA....Oprani sveži listovi bokvice se na dasci izgnječe oklagijom tako da se od njih dobije kaša koja se potom upotrebljava za obloge.
SIRUP OD BOKVICE......Dve pune pregršt opranih listova samleti i mašini za mlevenje mesa.U dobijenu kašu dodati malo vode da se masa ne bi slepila, zatim 300 grama nerafinisanog šećera i 250 grama meda.Stalno mešajući masu za sirup kuvati sve dotle dok se ne pretvori u gustu tečnost kojo se dok je još topla sipa u teglice.Čuvati u frižideru.


Нема коментара:

Постави коментар