Opis biljke
Zečja soća ili kisela detelina (lat. Oxalis acetosella) je zeljasta biljka iz porodice štitarki. Karakteristična je po svojim srcolikim, trodelnim listovima koji podsećaju na detelinu. Biljka cveta od maja do avgusta, a njeni cvetovi su beli ili blago roze boje. Zečja soća raste na vlažnim i senovitim mestima, često u šumama i livadama.
Lekovitost
Zečja soća ima dugu istoriju korišćenja u narodnoj medicini širom sveta. Listovi ove biljke su bogati vitaminom C, organskim kiselinama i gvožđem. Tradicionalno se koristi kao diuretik, sredstvo protiv reume i artritisa, a takođe se koristi i za jačanje imunološkog sistema.
Ova biljka se često koristi za lečenje problema sa želucem, kao što su žgaravica i gorušica. Njeni listovi sadrže oksalnu kiselinu, koja pomaže u smanjenju želudačne kiseline. Zečja soća se takođe koristi za lečenje infekcija usta i grla, kao i za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.
Kako koristiti zečju soću?
Listovi zečje soće se mogu koristiti sirovi, kao dodatak salatama ili drugim jelima. Takođe se mogu napraviti čajevi od sušenih listova. Pre upotrebe se preporučuje konsultovati lekara ili farmaceuta, posebno ukoliko imate određene zdravstvene probleme ili koristite lekove.
Upozorenja
Prekomerna upotreba zečje soće može dovesti do iritacije želuca i creva. Takođe, osobe koje pate od bubrežnih kamenaca treba da izbegavaju konzumiranje ove biljke zbog njenog sadržaja oksalne kiseline.
Zečja soća je zdrava biljka sa brojnim lekovitim svojstvima. Iako se tradicionalno koristi za lečenje problema sa želucem i protiv reume, treba biti oprezan sa njenom upotrebom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme. Pre upotrebe se uvek preporučuje konsultovati lekara ili farmaceuta.
čaj od Zečja soća (Oxalis acetosella) se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kao prirodni lek za mnoge tegobe. Ova biljka je bogata vitaminima C i K, flavonoidima i drugim hranjivim materijama.
Zecja Soca ima kiselo dejstvo i zbog toga se koristi kao prirodni diuretik, čime pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Takođe se smatra da ima antiinflamatorna svojstva i može da pomogne u smanjenju upala u organizmu.
Kao čaj, Zecja Soca se može koristiti za ublažavanje tegoba povezanih sa želucem, kao što su gorušica i želudačne tegobe. Takođe se može koristiti kao prirodni lek protiv prehlade i gripa, zbog svog sadržaja vitamina C.
Kada se pravi čaj od Zecje Soce, može se koristiti sveža ili sušena biljka. Za pripremu čaja, potrebno je uzeti jednu kašičicu sušene ili tri kašičice sveže Zecje Soce i preliti sa 250 ml kipuće vode. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, zatim procediti i zasladiti po želji.
Iako se smatra da je Zecja Soca bezbedna za upotrebu u umerenim količinama, pre upotrebe se uvek treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako se uzimaju neki lekovi ili postoji bilo kakvo medicinsko stanje.
Ukratko, čaj od Zecje Soce može biti prirodni lek za mnoge tegobe, ali se pre upotrebe uvek treba konsultovati sa stručnjakom.