четвртак, 9. фебруар 2023.

Maslina - Čudesna biljka za zdravlje i lepotu

Veruje se da leči čak 60 vrsta bolesti i bolji je od zelenog čaja

Omiljeni plod Mediterana i neizostavan sastojak mediteranskih jela, osim jedinstvenog ukusa krasi i savršen spoj vitamina i mineralnih sastojaka. Upravo zbog toga se masline još od drevnih vremena koriste kao lek i veruje se da leče čak 60 vrsta bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline se svrstavaju među važan antioksidans. Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije, kakvi su vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvožđe.

Za šoljicu čaja od 300 mililitara vam je potrebno 15 do 20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuva, ubacite listove i kuvajte je sa njima još 2 do 3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo. Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj treba da se pije svaki dan kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Čaj ima blagi ukus sa jedva primetnom gorčinom. Listiće oprati ih i osušiti na vazduhu, pa čuvati u zatvorenoj posudi daleko od sunčeve svetlosti.

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na planeti.

Maslina je čudesna biljka koja se vekovima koristi za zdravlje i lepotu. Ova biljka je puna hranljivih sastojaka koji mogu da pomognu u održavanju zdravlja i lepote. Maslina sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u jačanju imunog sistema, sprečavanju upala i poboljšanju zdravlja kože. Takođe, maslina sadrži i antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Maslina je takođe odličan izvor vitamina E, koji pomaže u održavanju zdravlja i lepote kože.

Kako Maslina pomaže u održavanju zdravlja i lepote?

Kako Maslina pomaže u održavanju zdravlja i lepote?

Maslinovo ulje je izuzetno korisno za zdravlje i lepotu. Sadrži visok nivo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju starenje. Takođe sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu u regulaciji nivoa holesterola i poboljšanju cirkulacije.

Maslinovo ulje takođe može pomoći u održavanju zdravlja kože. Sadrži vitamine A, D, E i K, koji pomažu u zaštiti kože od sunčevih zraka, vlaže je i pomažu u borbi protiv akni.

Maslinovo ulje takođe pomaže u održavanju zdravlja kose.

Šta sve sadrži maslina i kako se ona koristi u medicini?

Maslina je voće koje je postalo sastavni deo ishrane mnogih naroda širom sveta. Sadrži mnoge nutritivne sastojke, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, masne kiseline i druge hranljive materije.

U medicini, maslina se koristi za lečenje mnogih bolesti. Sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u održavanju zdravlja i sprečavanju bolesti. Ona takođe sadrži vitamine A, C i E, koji su važni za održavanje zdravog imunog sistema. Maslina takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi.

Maslina se takođe koristi za lečenje zapaljenja i bolova u zglobovima. Sadrži antiinflamatornu komponentu

Kako se maslina koristi u kozmetičke svrhe?

Maslina je sastojak koji se često koristi u kozmetičke svrhe. Ima mnoge korisne svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravog i sjajnog izgleda kože. Maslina je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti od štetnih uticaja okoline. Takođe je bogata vitaminima i mineralima koji pomažu u obnavljanju kože i poboljšanju njenog stanja. Maslina takođe sadrži ulje koje pomaže u zaštiti kože od sušenja i starenja. Može se koristiti za ublažavanje suve kože i zaštitu od sunčeve svetlosti. Takođe se može koristiti za čišćenje kože i uklanjanje viška sebuma. Maslina se može koristiti i za lice

Kako se maslina koristi u ishrani?

Maslina je poznata po svojoj nutritivnoj vrednosti i zbog toga se često koristi u ishrani. Sadrži mononezasićene masne kiseline, vitamine i minerale koji mogu da poboljšaju zdravlje. Masline su bogate antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Takođe, masline su izvor magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, folne kiseline i vitamina E.

Masline se mogu koristiti u različite svrhe u ishrani. Mogu se koristiti kao začin u salatama, sosovima, pastama, jelima od mesa i ribe, kao i u različitim slatkišima. Takođe, masline se mogu koristiti kao zdrava priloga za hleb i peciva.

Koje su prednosti konzumiranja masline?

Konzumiranje maslina je veoma korisno za zdravlje. Masline su bogate antioksidansima, koji štite telo od slobodnih radikala i sprečavaju oštećenje ćelija. One su takođe bogate mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Masline takođe sadrže visok nivo vitamina E, koji može pomoći u sprečavanju oštećenja zdravih ćelija. Takođe, masline su bogate vlaknima, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Konzumiranje maslina može pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Masline su takođe bogate kalijumom

Maslina je čudesna biljka koja može da pruži značajne benefite zdravlju i lepoti. Sadrži mnoga hranljiva sastojka koja mogu da pomognu u održavanju zdravog i snažnog organizma. Takođe, maslina je izuzetno korisna za kožu, kosa i nokte, što je još jedan razlog zašto bi se trebalo često koristiti. Maslina je stvarno čudesna biljka koja može da pruži značajne benefite zdravlju i lepoti.

KELJ

Reguliše holesterol, jača kosti i čuva oči – povrće koje treba da postane deo svakodnevne ishrane

Bogat je vitaminom A, vitaminom C i vitaminom K. Lisnati deo sadrži još i fosfor, magnezijum i kalijum. Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Utiče na regulaciju holesterola

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačne kiseline u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Čuva zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Riznica minerala

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.

Pomaže očuvanju zdravlja očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein, koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat je antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.

Biljna terapija

Biljna terapija ima nekoliko prednosti:

Prirodno lečenje: Biljke su prirodne i ne sadrže hemikalije koje su štetne za organizam. To znači da su manje verovatne da će izazvati neželjene efekte.

Multi-funkcionalno: Mnoga biljna lečenja se koriste za lečenje više od jedne bolesti ili poremećaja.

Jeftino: U poređenju sa tradicionalnim lekovima, biljne terapije su jeftinije.

Nema ovisnosti: Biljke ne uzrokuju ovisnost, što ih čini sigurnijim od mnogih tradicionalnih lekova.

Povećava zdravstvenu svijest: Biljna terapija pomaže ljudima da se fokusiraju na zdraviji način života, što pomaže u prevenciji bolesti.

Dostupno u različitim oblicima: Biljke se mogu koristiti u obliku čaja, tinktura, kapsula, ulja ili kao sastojak u hrani.

Biljna terapija

Biljna terapija je stara kao sama ljudska istorija i koristi se već hiljadama godina za lečenje različitih bolesti i poboljšanje zdravlja. U današnje vreme, sve više ljudi traži alternativne načine lečenja, uključujući i biljne terapije.

Na ovoj stranici, „Biljna terapija“, želimo da podelimo naše znanje i iskustvo o biljnim terapijama i pomognemo vam da nađete pravi put ka zdravlju i dobrom raspoloženju. Ovde ćete moći da naučite o različitim biljkama i njihovim lekovitim svojstvima, kao i kako da ih pravilno koristite u svakodnevnom životu.

Nadamo se da ćete uživati u čitanju naših tekstova i da će vam naš sajt biti od koristi na vašem putu ka zdravlju. Zajedno sa biljem, možemo postići velike stvari!

недеља, 16. јануар 2022.

 

Anemija



kategorija: Srce i krvni sudovi
Anemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Ona može biti veoma ozbiljna koje ponekad značajno utiče na život ljudi koji su oboleli. Mogući uzroci anemije su: gubitak krvi, brojna oboljenja bubrega, zglobova, krvotvornih organa, neželjena dejstva lekova, neodgovarajuća ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.

Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani pokazatelji (simptomi) veoma blagi. Zbog toga se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lekova. Anemija može samnjiti životnu energiju do te mere da obolelima otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi pokazatelji postaju veoma izraženi. Pokazatelji anemije su sledeći: umor - pospanost, slabost - brzo zamaranje, vrtoglavica i nesigurnost, bledilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova, ubrzan srčani rad – tahikardija, osećaj hladnoće naročito ekstremiteta - ruku i nogu, tuga i depresija, smanjenje seksualnih funkcija, poremećaji sna i smanjenje apetita.

Kako se simptomi lako mogu zameniti simptomima koji se javljaju i kod drugih oboljenja važno je pregledati se kod lekara posebno ukoliko postoji osećaj neprestanog zamora i drugih navedenih tegoba. 

Lečenje - recepti:

  • Većinom su znaci očiti: bledoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i nedostatak apetita. Bolesnik, ako je moguće neka miruje i živi na planinskom vazduhu, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je lagana, okrepljujuća i sa dosta voća, koje treba jesti presno kako bi telo dobilo dovoljno gvožđa, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo svežeg mleka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave.
  • Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dve jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom. Kao doručak uzeti dobro ulupan žumanac jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečene džigerice na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz džigericu salata maslačka, matovilca, radiča ili lista mladog spanaća. Treba jesti hranu bogatu belančevinama: pasulj, grašak, golubije meso, džigericu, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, paradajz, sardele, sir punomasan, tunjevinu i zečetinu. 
  • U šolji mleka skuva se kašika pravog meda. Ponavlja se dulže vremena. Uzima se svaki dan natašte. 
  • U dve litre crnog vina stavi se 200 g suvog lišća koprive, ubrane u proleće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašica svako jutro natašte i naveče pre spavanja. Kura traje duže vremena. 
  • Lišće koprive (nabrano u proleće) 20 g, šćavela ili kiselice, bokvice po 10 g-stavi se na litru vode. To stoji 12 sati, a zatim 10 minuta kuva sa 2-3 kašike meda. Potom se ostavi da stoji 20 minuta poklopljeno. Nakon toga se ocedi. Pije se više puta dnevno po kafenu šoljicu. Ovaj čaj ne samo da stvara krv nego pospešuje probavu, otklanja uzrujanost i nesanicu. 
  • Uzeti mušku i žensku bokvicu u podjednakom odnosu i kunice (stolisnik) nekoliko njih. Oprati u hladnoj vodi i stucati dobro u avanu. Nacediti ovog soka 3 kašike. Pije se ujutro pola sata nakon što se uzela mala kašika pčelinjeg mliječa.
  • Koren rnog sleza usitnjen - 40 g staviti u litru belog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocedi i pije triput dnevno po čašicu. 
  • Treba jesti slaninu i piti crno vino. 
  • Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuvati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mesec dana umesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.