Veruje se da leči čak 60 vrsta bolesti i bolji je od zelenog čaja
Omiljeni plod Mediterana i neizostavan sastojak mediteranskih jela, osim jedinstvenog ukusa krasi i savršen spoj vitamina i mineralnih sastojaka. Upravo zbog toga se masline još od drevnih vremena koriste kao lek i veruje se da leče čak 60 vrsta bolesti.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline se svrstavaju među važan antioksidans. Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije, kakvi su vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvožđe.
Za šoljicu čaja od 300 mililitara vam je potrebno 15 do 20 osušenih listova masline.
Pustite vodu da prokuva, ubacite listove i kuvajte je sa njima još 2 do 3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo. Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.
Čaj treba da se pije svaki dan kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Čaj ima blagi ukus sa jedva primetnom gorčinom. Listiće oprati ih i osušiti na vazduhu, pa čuvati u zatvorenoj posudi daleko od sunčeve svetlosti.
Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na planeti.
Maslina je čudesna biljka koja se vekovima koristi za zdravlje i lepotu. Ova biljka je puna hranljivih sastojaka koji mogu da pomognu u održavanju zdravlja i lepote. Maslina sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u jačanju imunog sistema, sprečavanju upala i poboljšanju zdravlja kože. Takođe, maslina sadrži i antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Maslina je takođe odličan izvor vitamina E, koji pomaže u održavanju zdravlja i lepote kože.
Kako Maslina pomaže u održavanju zdravlja i lepote?
Kako Maslina pomaže u održavanju zdravlja i lepote?
Maslinovo ulje je izuzetno korisno za zdravlje i lepotu. Sadrži visok nivo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju starenje. Takođe sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu u regulaciji nivoa holesterola i poboljšanju cirkulacije.
Maslinovo ulje takođe može pomoći u održavanju zdravlja kože. Sadrži vitamine A, D, E i K, koji pomažu u zaštiti kože od sunčevih zraka, vlaže je i pomažu u borbi protiv akni.
Maslinovo ulje takođe pomaže u održavanju zdravlja kose.
Šta sve sadrži maslina i kako se ona koristi u medicini?
Maslina je voće koje je postalo sastavni deo ishrane mnogih naroda širom sveta. Sadrži mnoge nutritivne sastojke, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, masne kiseline i druge hranljive materije.
U medicini, maslina se koristi za lečenje mnogih bolesti. Sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u održavanju zdravlja i sprečavanju bolesti. Ona takođe sadrži vitamine A, C i E, koji su važni za održavanje zdravog imunog sistema. Maslina takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi.
Maslina se takođe koristi za lečenje zapaljenja i bolova u zglobovima. Sadrži antiinflamatornu komponentu
Kako se maslina koristi u kozmetičke svrhe?
Maslina je sastojak koji se često koristi u kozmetičke svrhe. Ima mnoge korisne svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravog i sjajnog izgleda kože. Maslina je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti od štetnih uticaja okoline. Takođe je bogata vitaminima i mineralima koji pomažu u obnavljanju kože i poboljšanju njenog stanja. Maslina takođe sadrži ulje koje pomaže u zaštiti kože od sušenja i starenja. Može se koristiti za ublažavanje suve kože i zaštitu od sunčeve svetlosti. Takođe se može koristiti za čišćenje kože i uklanjanje viška sebuma. Maslina se može koristiti i za lice
Kako se maslina koristi u ishrani?
Maslina je poznata po svojoj nutritivnoj vrednosti i zbog toga se često koristi u ishrani. Sadrži mononezasićene masne kiseline, vitamine i minerale koji mogu da poboljšaju zdravlje. Masline su bogate antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Takođe, masline su izvor magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, folne kiseline i vitamina E.
Masline se mogu koristiti u različite svrhe u ishrani. Mogu se koristiti kao začin u salatama, sosovima, pastama, jelima od mesa i ribe, kao i u različitim slatkišima. Takođe, masline se mogu koristiti kao zdrava priloga za hleb i peciva.
Koje su prednosti konzumiranja masline?
Konzumiranje maslina je veoma korisno za zdravlje. Masline su bogate antioksidansima, koji štite telo od slobodnih radikala i sprečavaju oštećenje ćelija. One su takođe bogate mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Masline takođe sadrže visok nivo vitamina E, koji može pomoći u sprečavanju oštećenja zdravih ćelija. Takođe, masline su bogate vlaknima, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Konzumiranje maslina može pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Masline su takođe bogate kalijumom
Maslina je čudesna biljka koja može da pruži značajne benefite zdravlju i lepoti. Sadrži mnoga hranljiva sastojka koja mogu da pomognu u održavanju zdravog i snažnog organizma. Takođe, maslina je izuzetno korisna za kožu, kosa i nokte, što je još jedan razlog zašto bi se trebalo često koristiti. Maslina je stvarno čudesna biljka koja može da pruži značajne benefite zdravlju i lepoti.