Anemija
Anemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Ona može biti veoma ozbiljna koje ponekad značajno utiče na život ljudi koji su oboleli. Mogući uzroci anemije su: gubitak krvi, brojna oboljenja bubrega, zglobova, krvotvornih organa, neželjena dejstva lekova, neodgovarajuća ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.
Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani pokazatelji (simptomi) veoma blagi. Zbog toga se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lekova. Anemija može samnjiti životnu energiju do te mere da obolelima otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi pokazatelji postaju veoma izraženi. Pokazatelji anemije su sledeći: umor - pospanost, slabost - brzo zamaranje, vrtoglavica i nesigurnost, bledilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova, ubrzan srčani rad – tahikardija, osećaj hladnoće naročito ekstremiteta - ruku i nogu, tuga i depresija, smanjenje seksualnih funkcija, poremećaji sna i smanjenje apetita.
Kako se simptomi lako mogu zameniti simptomima koji se javljaju i kod drugih oboljenja važno je pregledati se kod lekara posebno ukoliko postoji osećaj neprestanog zamora i drugih navedenih tegoba.
Lečenje - recepti:
- Većinom su znaci očiti: bledoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i nedostatak apetita. Bolesnik, ako je moguće neka miruje i živi na planinskom vazduhu, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je lagana, okrepljujuća i sa dosta voća, koje treba jesti presno kako bi telo dobilo dovoljno gvožđa, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo svežeg mleka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave.
- Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dve jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom. Kao doručak uzeti dobro ulupan žumanac jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečene džigerice na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz džigericu salata maslačka, matovilca, radiča ili lista mladog spanaća. Treba jesti hranu bogatu belančevinama: pasulj, grašak, golubije meso, džigericu, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, paradajz, sardele, sir punomasan, tunjevinu i zečetinu.
- U šolji mleka skuva se kašika pravog meda. Ponavlja se dulže vremena. Uzima se svaki dan natašte.
- U dve litre crnog vina stavi se 200 g suvog lišća koprive, ubrane u proleće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašica svako jutro natašte i naveče pre spavanja. Kura traje duže vremena.
- Lišće koprive (nabrano u proleće) 20 g, šćavela ili kiselice, bokvice po 10 g-stavi se na litru vode. To stoji 12 sati, a zatim 10 minuta kuva sa 2-3 kašike meda. Potom se ostavi da stoji 20 minuta poklopljeno. Nakon toga se ocedi. Pije se više puta dnevno po kafenu šoljicu. Ovaj čaj ne samo da stvara krv nego pospešuje probavu, otklanja uzrujanost i nesanicu.
- Uzeti mušku i žensku bokvicu u podjednakom odnosu i kunice (stolisnik) nekoliko njih. Oprati u hladnoj vodi i stucati dobro u avanu. Nacediti ovog soka 3 kašike. Pije se ujutro pola sata nakon što se uzela mala kašika pčelinjeg mliječa.
- Koren rnog sleza usitnjen - 40 g staviti u litru belog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocedi i pije triput dnevno po čašicu.
- Treba jesti slaninu i piti crno vino.
- Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuvati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mesec dana umesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.
Нема коментара:
Постави коментар