LISIČARKA
Cantharellus cibarius
Naučno ime ove gljive "cibarius" potiče iz latinskog jezika i znači "dobra za jelo". Ima izgled zvrka i oblik punog levka. Pored toga što je delikatesna, ona je i lekovita. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina i vitamin A.
U tradicionalnoj medicini Japana i Kine koristi se u lečenju noćnog slepila, upale očiju (oftalmije) i suve kože. Može sigurno povećati otpornost organizma prema infekcijama respiratornog trakta.
Istraživanja obavljena na miševima pokazala su da alkoholni rastvor spora može zaustaviti rast sarkoma 180.
Ako dobro poznajete ovu pečurku boje žumanceta jajeta, možete je sa zadovoljstvom brati i pripremati kao gulaš, sa povrćem, pre svega pirinčem, a takođe je možete i sušiti ili ostaviti u marinadu.
Svugde u svetu ova gljiva je na jelovnicima ekskluzivnih restorana i može se kupiti u prodavnicama u svežem ili suvom stanju.
Нема коментара:
Постави коментар