среда, 27. јануар 2016.

USKOLISNA BOKVICA (Plantago lanceolata)

Uskolisna bokvica
Bokvica ili u narodu poznata i kao žilovlak,trputac,vućac,
i popova lozica, bila je gospodar puteva i od prastarih vremena rasla na dobrobit čovečanstva.NJena rođaka širokolisna bokvica (Plantago major) po svemu je ista a isto se i upotrebljava. Obe rastu na svim livadskim stazama, jarkovima, ledinama.Praktično ih ima u celom svetu.
Bokvica se prvenstveno upotrebljava protiv obolenja disajnih organa, naročito kod jakog katara,kašlja,velikog kašlja,kod plućne astme, pa i kod tuberkuloze pluća.
Seme bokvice pomaže protiv stvaranja kamenaca ako se dnevno uzima po osam grama. Uz to se pije i čaj od bokvice.Sirup od ove biljke čisti krv od svih nečistoća i patogenih klica.Treba ga upotrebiti kao pravu kuru tako što se dnevno pre svakog obroka uzme po jedna velika kašika (deca jedna mala kašika) ovog sirupa.
Sveži izmrvljeni listovi pomažu kod oderotina,posekotina,ujeda osa pa i kod ujeda besnog psa,ujeda zmija u slučaju da lekar nije dostupan.
Sveži listovi smrvljeni medju prstima i pomešani sa malo soli
 stavljeni na vrat leče gušavost.
Širokolisna bokvica
Bokvica pomaže i kod zlođudnih obolenja žlezda, u tom slučaju je dobro potopini sveži majoran u maslinovo ulje.Majoran se stavi u bocu,prelije uljem i 10 dana ostavi na toplom mestu.Obolele žlezde se namažu uljem,preko njega se stavi smrvljeni list bokvice i poveže pamučnom tkaninom.

                 NAČINI UPOTREBE BOKVICE

ČAJ.......Jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odsoji.
ČAJNA MEŠAVINA.....Jednu punu malu kašiku mešavine istih delova lista bokvice i timijana popariti sa četvrt litre vode
OBLOG OD LISTOVA....Oprani sveži listovi bokvice se na dasci izgnječe oklagijom tako da se od njih dobije kaša koja se potom upotrebljava za obloge.
SIRUP OD BOKVICE......Dve pune pregršt opranih listova samleti i mašini za mlevenje mesa.U dobijenu kašu dodati malo vode da se masa ne bi slepila, zatim 300 grama nerafinisanog šećera i 250 grama meda.Stalno mešajući masu za sirup kuvati sve dotle dok se ne pretvori u gustu tečnost kojo se dok je još topla sipa u teglice.Čuvati u frižideru.


уторак, 26. јануар 2016.

JAGLIKA (Primula officinalis)

Zlatnožuti  cvetovi ove vrste primule šire prijatan miris meda, a cvast formiraju na vrhu cvetne drške dugačke 10 do 20 cm. koja se izdiže iz sredine lisne rozete.Ova vrsta nazive se i jagorčevina ili pravom primulom (Primula veris) a može se naći na planinskim livadama i uopšte na planinskim i brdskim predelima.
Naj rasprostranjena je visoka jaglika (Primula elatior) koja raste na skoro svim livadama i obodima šuma, po lekovitosti je ista kao i prava jaglika i isto se upotrebljava.
Treća vreta jaglike je krstata jagorčevina(Primula auricula) planinski cvet koji je pod najstrožom zaštitom te se ne sme sakupljati.
Jaglika se koristi kao  umitujućr sredstsvo za srce i živce. Čaj od jaglike se koristi isto tako i za pročišćavanje krvi , izlućenja sve otrovne materije koje dovode do gihta i reumatskih problema, ublažava migrenu i glavobolju na nervnoj bazi, ima odlično dejstvo kod upale srčanog mišića,vodene bolesti i sklonosti prema moždanom udaru.Čaj od korena ove biljke zaslađen medom je dobar za bubrege  te pomaže da se izbaci kamen iz mokraćne bešike.
Vino od jaglike je odličan lek za srčane tegobe.U proleće ga možete napraviti i sami.Bocu od dve litre rastresito do grlića napunite svežim cvetovima od jaglike i prelijte prirodnim belim vinom tako da ih vino prekrije.Lako začepljena plutom boca se 14 dana drži na suncu. Kod srčanih tegoba treba piti po jedan gutljaj a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike vina dnevno.

                                                   NAČINI UPOTREBE JAGLIKE 

ČAJ......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. 

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Ova lekovita biljka poznata je i pod imenima titrica i žabnjak.Raste na njivama,na glinovitom zemljištu,šumskim livadama,obroncima,žitnim i kukuruznim poljima te u krompirištu,detelini i tamo gde se4 gaji repa.
Cvetne glavice je najbolje sakupljati od maja do avgusta, i to na popodnevnom suncu.Nije preterano ako se kaže da je kamilica lek za sve,naročito kada je reč o maloj deci. U svakom slučaju detetu bi čaj od kamilice trebalo davati kad ono ima grčeve ili bolove u stomaku.Pomaže i kod nadutosti kod prolivai osipa na koži,zatim kod obolenja želuca,poremećaja ili izostanka menstruacije i kod drugih obolenja materice i jajnika,nesanice,groznice,zubobolje i bolnih rana.Čaj od kamilice izaziva znojenje,deluje smirujući a osim toga deluje dezinfekcionoi sprečava upale svih vrsta upale posebno sluzokože.
Spolja se upotrebljuje za obloge i ispiranje kod zapalenja očiju ,upale vežnjače ,kod osipa koji vlaže i svrbe,za ispiranje usne šupljine kod zubobolje i za ispiranje rana.
Ulje od kamilica upotrebljavalo se još u antička vremena, utrljavalo se kod neuralgija i reumatizma zglobova.

                               NAČINI UPOTREBE KAMILICE

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna puna mala kašika se popari sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji.
OBLOZI.........Četvrt litre vrelog mleka prelije se preko jedne pune velike kašike kamilica, ostavi da malo odstoji,procedi i upotrebljava za pravljenje obloga.
INHALACIJA.....Puna velika kašika popari se litrom ključale vode ,para se udiše ispod peškira.
JASTUČE SA KAMILICOM.....Platnenu vrećicu napuniti osušenium cvetovima kamilice, zašiti je.Jastuče ugrejati i staviti na bolno mesto.
ULJE OD KAMILICE.....Jednu bočicu do grlića rastresito napuniti svežim cvetom kamilice ubranim na suncu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem.Ulje treba da prekrije kamilicu.Bocu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 14 dana.Ulje čuvati u frižideru. 

недеља, 24. јануар 2016.

PREČICA (Lycopodium clavatum)

Prečica u narodu poznata i kao plavun,prešuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra,sa finim tankim korenčićima pomoćom koji puzi po šumskom tlu.Iz vitica rastu 7 do 10 cm.duge razgranate stabljičice veoma meke.Ova četvorogodišnja biljka u leto donosi žućkaste listove koje sadrže cvetni prah koje se koristi u narodnoj medicini ya lečenje kože zasute ranama.
Prečica sadrži radijum.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine.Čaj od prečice se preporučuje obolelima od gihta i reume,čak i onda kada se vide deformacije zglobova, i onima koji pate od hroničnog uatvora creva i hemoroida.Prečica se nikad nesme kuvati već samo preliti vrelom vodom.Koristi se i kod obolenja mokraćnih puteva,polnih organa,kod bolova i otvrdlina testisakao i kad je reč o pesku u bubrezima i bubržnim kolikama.Prećica je neophodna i kod upala jetrei pri patološkom bujanju vezivnog tkiva jetre.
Osušena vitica ove biljke koristi se za odstranjivanje grčeva na listove noge.isto tako osučenu prečicu stavljenu u vrećici lako odstranjuje grč u mokraćne bešike.
Cvetni prah prečice koja se u nekim apotekama može naći kao spore prečice pomaže teško obolelima od dekubitusom tako što se posipa po otvorenim ranama.i one se zatvaraju za kratko vreme.

                                        NAČINI UPOTREBE PREČICE

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna ravna kašika prečice preliti sa četvrt litre ključale vode i ostavi kratko da odstoji,Pije se samo jedna šolja dnevno gutljaj po gutljaj i to ujutro pola sata pre doručka.Kod ciroze jetra i zloćudnih obolenja jetre dnevno piti po dve šolje čaja.

JASTUČIĆI OD PREČICE.....Jastuče napuniti osušenom prečicom(uzima se 100,200 ili 300 grama zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći ga drčati na bolno mesto, Ovo jastuče zadržava lekovitost  do godinu dana.

MASLAČAK (Taraxasacum officinale)

MASLAČAK (Taraxasacum officinale) u narodu zovu ga i vetrokaz,mlečac,žućanica,milosavka,talijanska salata.Cveta u aprilu i maju na svim padinama,livadama i travnatim površinama.Odlikuju ga dve važne osobine pomaže kod obolenja žuči i jetre.Listovi maslačka se skupljaju pre nego on procveta,koren u proleće ili u jesen a stabljike u vreme cvetanja. Svi njegovi delovi su lekoviti.Dijabetićari bi trebalo dnevno da pojedu do deset stabljika i to sve vreme dok on cveta.Stabljike pomažu i kod drugih tegoba.Otklanjuju svrab kože,lišajeve i osipe,popravljaju sastav želudačnog soka a želudac čiste od svakojakih štetnih materija..Sveže stabljike mogu bezbolno da rastvori kamen u žuči, te podstiču rad jetre i žuči.
Koren maslačka ako se jede svež ili se osušen upotrebi za čaj pročišćava krv.podstiče varenje,izaziva znojenje.Pošto od njega krv postaje tečnija smatra se odličnim sredstvom protiv guste krvi.
         
                                      NAČIN UPOTREBA MASLAČKA

 PRIPREMANJE ČAJA.....Jedna puna mala kašika korena stavi se u četvrt litre hladne vode a sladećeg dana se greje do ključanjai procedi.Ovu količinu čaja treba piti pola sata pre i pola sata posle doručka , gutljaj po gutljaj.
SALATA............Priprema se od svežih listova i svežih korenova.