петак, 22. јануар 2016.

CRNI SLEZ (Malva vulgaris)

U narodu poznat i kao gušćerak,ćureća glava,crni šljez,planinski slez.Raste pored plotova i puteva,na razvalinama i starim zidovima ali i pored naseljenih mesta.Ako se nadje daleko od naselja to je znak da je na to mesto nekada postojalo neko gazdinstvo ili salaš. Listovi cvetovi i stabljika sadrže tanin i sluz.Plod je okrugao i pljosnat kao pogača.Skupljaju se cvetovi listovi i stabljika i to od jula do septembra.Sušenjem biljke ona gubi lekovita svojstva pa zato je korisno upotrebiti ga u svežem stanju.Čaj od crnog sleza je efikasan pre svega kod upala sluznica,delotvoran je kod gastritisa,kod upalu sluznice bešike i usne šupljine,kao i kod čira na želudcu i crevima.u ovom slučaju se od listove crnog sleza i ječma priprema čorba i to najpre se ječam prokuva a potom ohlađena čorba se dodaju listovi crnoga sleza.

SPREMANJE ČAJA....Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odstoji.


Нема коментара:

Постави коментар