понедељак, 1. фебруар 2016.

ŽALFIJA (Salvia officinalis)

Žalfija

Žalfija je poznata usnatica koja se u narodu zove i kadulja,salfija,kaloper i dziger trava. Potiče iz Južne Evrope i kod nas se gaji u bašti. Visoka je od 30 do 70 cm. a ljubičasti cvetovi joj rastu iz pršljenova stabljike.Beličasti listovi obrasli sitnim gustim dlačicama imaju srebrnasti odsjaj i šire specifičnu oporu aromu. U bašti žalfiju treba gajiti na suncu i zaštititi od vetra.
Jedna druga vrsta, livadska žalfija (Salvia pratensis) raste na padinama,kivadama i pašnjacima. Od livadske žalfije upotrebljava se samo cvet uglavnom samo za ispiranje grla, ili za proizvodnju sirćeta...ono se dobija tako što se u prirodno sirće stavi puna šaka cvetova ....koja se utrljava u koži bolesnika koji dugo leži, jer prija i osvežava. Listovi se skupljaju u maju i junu pre cvetanje biljke. Pošto se etarska ulja ove biljke razvijaju na sunčanih i suvih dana listovi se skupljaju samo na suncu, najbolje u podne, te suše se u hladu.
Gajena, odnosno baštenska žalfija je mnogo lekovitija od livadske. Čaj od žalfije jača ceo organizam njime se štitimo od moždanog udara a njegovo dejstvo je veoma poviljno kod oduzetost. Uz lavandu, žalfija jedina pomaže kod noćnog znojenja. Isto tako sa velikom uspehom leči i obolenja kičme, grčeva,bolesti žlezda i drhtanje udova. Kada je reč o ovim bolestima tokom dana treba popiti dve šolje čaja i to u gutljajima. Čaj veoma pozitivno utiče i na bolesnu jetru, otklanja nadutost i sve tegobe u vezi sa radom jetre.Pročišćava krv od sluzi oslobađa disajne organe i želudac, podstiče apetit i leči poremećaj creva i proliv. Izgnječen list žalfije stavlja se na mesto ujeda insekta.
Za spoljnu upotrebu čaj od žalfije se koristi kod svih upala krajnika i grla,kod gnojnih žarišta zuba, upala ždrela i usne šupljine, takođe pomaže i kod krvarenja desni, klimavih zuba,paradentoze i plikova na desni. Upotrebljava se za ispiranje i grgotanje,ili se njime nakvasi vata koja se potom upotrebljava kao oblog.
Jednom godišnje osobe koje pate od nervne slabosti i žene koje imaju žensku bolest trebalo bi da primene sedeću kupku od žalfija.

                                     NAČINI UPOTREBE ŽALFIJE

ČAJ.....Jedna mala kašika prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi malo da odstoji.
SIRĆE OD ŽALFIJE....Boca se do grlića napuni cvetovima livadske žalfije i prelije prirodnim sirćem. Bocu 14 dana osteviti na suncu ili grejnog tela.
SEDEĆA KUPKA......Dve pune pregršt listova stave se u hladnu vodu i ostevi se preko noći da odstoji.
Sledećeg dana sve se to ugreje do ključanja i stavi u pripremljenu vodu za kupanje. 

четвртак, 28. јануар 2016.

HAJDUČKA TRAVA (Achillea millefolium)

Hajdučka trava
U narodu poznata i kao hajdučica,sporiš, stolistnik,ravanj,romantika.Lekovita biljka bez koje danas ne možemo zamisliti život. Predstavlja lekovita biljka prvenstveno za ženske bolesti.Zato se preporučuje ženama.Bilo da je reč o mladoj devojci kod koje postoji sklonost ka neredovnim menstruacijama,bilo o starijoj ženi u jeku prelaznih godina,ili onoj koja ih je već prebrodila, važno je češće popiti šolju čaja.
Ova lekovita biljka raste na livadama i pored uskih poljskih staza,u rubnim područjama šume i pored žitnih polja. Cvet je bele do rozecrvene boje, na suncu ima intenzivan opor miris i miris etarskih ulja.Cvetove treba brati onda kada je sunce jako jer tada u njima ima najviše etarskih ulja.Čaj od hajdučke trave sa uspehom leči razna obolenja materice. Bolovi prouzrokovani upalom jajnika često prestaju već posle prve sedeće kupke, a upala se postepeno smiruje.Kupke su uspešne i kod mokrenja u krevet, kao i kod belog pranja. U ovim slučajevima dodatno piti po dve šolje čaja od hajdučke trave dnevno.Kod prolapsa (ispadanje ) materice valja tokom dužeg vremenskog perioda primenjivati sedeće kupke sa ovim lekovitim biljem , zatim piti četiri šolje čaja od virka dnevno i najzad tinkturom od rusomačom masirati deo tela počev od rodnice pa uspravno do predela materice. U slučaju mioma, sedeće kupke treba primenjivati svakodnevno tokom dužeg perioda sve dotle dok se lekarskim kontrolom ne utvrdi da je rezultat negativan.
Čaj od hajdučke trave preporučuje se kod nesvestice,nagona za povraćanje obolenja očiju,praćenih sekretom i suzenjem,kod jakih bolova u očima i krvarenje iz nosa.Uspešno leči migrenu pijući čaj od ove biljke i to što topliji.Kada svaki drugi lek zataji čaj od hajdučke trave leči prehladu,bolovi u leđima i reumatske bolove i treba piti u što većoj količini.
Neprijatan svrab u predelu rodnice otklanja se ispiranjem i sedećim kupkama od hajdučke trave. Od cveta ove biljke može da se napravi veoma dobar mast protiv hemoroida.

                                         NAČINI UPOTREBE HAJDUČKE TRAVE 

ČAJ.....Jedna mala puna kašika  popari se sa četvrt litra vode i ostavi se da malo odstoji.
TINKTURA......Cvetovi hajdučke trave ubranim na suncu, do grlića napunite bocu i preliti rakijom od žita ili voća, jačinom od 38 do 40 % te na suncu ili izvora toplote ostaviti 14 dana.
MAST.....Dobro ugrejati 90 grama nesoljenog maslaca ili svinjske masti i dodati 15 grama svežeg isitnjenog cveta hajdućke trave i 15 grama sitno iseckane listova maline. Pustiti da baci dva do tri kljuka promešati i skloniti sa vatre.Sledećeg dana masu zagrejati, procediti kroz platno i njome napuniti pripremljene čiste tegle.Mast čuvati u frižideru.
SEDEĆA KUPKA.....100 grama trave (cele biljke) preko noći ostaviti u hladnoj vodi, sledećeg dana zagrevati dok ne provri a potom dodati vodi za kupanje.

RASTAVIĆ, PRESLICA (Equisetum arvense)

Rastavić,Preslica
Rastavić
Narodna imena barska metlica,konjorep i zglobara.U rano proleće iz dubokog korena najpre rastu plodne braonkaste stabljike pune spora.Tek kasnije se pojavljuju tanke zelene lepeze igličastih listova dugačke 40 cm. koje liče na malu ravnomernu građenu jelu.Raste na njivama,nasipima i padinama.Najlekovitiji je onaj koji raste na glinuši  i zavisno gde raste sadrži 3 do 16 % siliciumske kiseline koja ima izuzetno lekovito dejstvo.
U narodnoj medicini ova biljka je bila veoma cenjena od davina ali vremenom je bila zaboravljena.Njena svojtva se koriste za zaustavljanje krvarenja,obolenja bubrega i mokraćne bešike.Isto tako nezamenjliva je i kad je reč kod rana u fazi nekroze i trulenja kosti.Starija lica treba dnevno da piju po jednu šolju čaja od preslice pa će nestati reumatski i neuralgični bolovi.Po meni najdelotvornija je ova biljka kad se korisi kao lekovita kupka.Kupka se koristi kod prehlade bešike i bolnih grčeva, i to kad se koristi takozvana poparena kupka.
Ako je prisutan pesak ili kamen u bubregu ili kamen u bešici primenjuje se tople sedeće kupke od rastavića, pije čaj od ove biljke i zadržava mokraća da bi se naposletku izlučila pod pritiskom.Jedna jedina sedeća kupka sa rastavićem je dovoljna kod upale bubrežne karlice i gnojne upale bubrega.
Kod osipa na koži koji svrbe pomaže ispiranjem čaja od rastavića.Ispiranjem i kupkama leče se i gnojna upala zanoktice,otvorene rane na nogama,gnojenje prstiju,ispucale pete,fistule,bradati lišaj i Lupusl.Kada je reč o hemoroidima i hemoroidnim čvorovima njih je dobro obložiti kašom od sveže preslice
Ohlađeni čaj koristi se kao oblog kod krvarenja nosa,kao sredestvo protiv krvarenja koristi se i kod krvarenja pluća,materici,želuca,i hemoroida.
Mokrenje u krevet leči se čajem od poparenog rastavića pomešanog sa kanterionom.Treba piti jednu do dve šolje tokom dana i uveče jesti suvu hranu.Isti čaj se preporučuje i za grgotanje kada je reč o upali krajnika i upali sluznice usne šupljine,zatim kada su u ustima i zubima prisutne bakterije koje izazivaju trulenje,kod upale i krvarenje desni,fistula i polipa na licu i u grlu.

                                           NAĆINI UPOTREBA RASTAVIĆA 

ČAJ....Jednu punu kašiku popariti sa četvrt litre vode.
PARNI (VRUĆI) OBLOG.....Punu pregrčt rastavićastaviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom.Kad uelje omekša,još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sata tokom noći.
SEDEĆA KUPKA...100 grama rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koja traje 20 minuta. Ne brisati se, na vlažno telo obući bade mantil i u krevetu se pariti jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega.
TINKTURA.......10 grama svežeg rastavića potopiti u 50 grama domaće rakije od žita i 14 dana držati na toplo mesto ili suncu. Svakog dana promućkati.Koristi se protiv znojenja noge (dobro oprane i suve noge treba utrljati tinkturu).
OBLOG OD KAŠE....Sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kaču.

MALA MLEČIKA (Epilobium parviflorum)

Mala mlečika
Mlečika koja doskora nije bila poznata kao lekovita biljka i nije pominjana u raznim knjigama i časopisima za lekovito bilje danas ispitivanjem njene lekovitosti, zauzima vodećo mesto u lečenju oboljenja prostate. Za veoma kratko vreme poznata je poznata u celoj Evropi.Zbog velikog broja ove vrste,nastupila je nesigurnost. Među lekovite spadaju rozecrvena mlečika(Epilobium roseum),mala mlečika (Epilobium parviflorum),planinska mlečika (Epolobium montanum),tamnozelena mlečika (Epilobium obscurum), mlečika sa kopljastim listom(Epilobium lanceolatum), brdska mlečika (Epilobium collinum),peščarska mlečika (Epilobium fleischeri), močvarska mlečika (Epilobium palustre) i alpska mlečika (Epilobium anagallidifolium).Sve lekovite mlečike se mogu prepoznati po tome što su im cvetovi sitni i crvenkasti, bledoroze i gotovo bele boje. Od navedenih lekovitih vrsta skupljaju se svi delovi biljke, dakle stabljika sa listovima i listovima al poželjno je da se bere iz sredine kako bi mogla ponovo da tera bočne izdanke.
Ne smete brati dve vrste mlečike i to mlečika sa oštrim dlakama (Epilobium hirsutum) i šumska mlečika (Epilobium angustifolium). U prve su cvetovi veličine nokta na palcu i jarkocrvene boje raste visine do 150 cm.Raste u plitkom vodama,stabljika i listovi su mesnati na naličju lako obraslim dlačicama.Šumska mlečika u narodu zvana i krvava mlečika visoka je do 150 cm. i raste na šumskim proplancima, na ivici šuma,na ogolelim padinama i na mestima gde raste malina.
Upozorenje: Ove dve vrste mlečike imaju suprotno dejstvo od lekovite mlečike pa zato ako niste baš neki stručnjak za lekovito bilje izbegavajte skupljanje sve vrste mlečike. Isto treba da znate da pijenje čaja mora biti strogo dve šolje čaja dnevno i to jedna ujutro i jedna uveče.
                                            NAČIN UPOTREBE MLEČIKE  
PRIPREMANJE ČAJA....Jedna puna mala kašika popari se u četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. Strogo piti najviše dve šolje čaja i to ujutro i uveče pre večere !!!!

среда, 27. јануар 2016.

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)

Majčina dušica
Poznata i kao timijan,popovac,materka i tamjanika.Raste na sunčanim brežuljcima i padinama,na posnim rubovima šuma i često na malim livadskim mravinjacima.Potrebno mu je mnogo toplote i sunca,te se zato dobro drži na kamenitim površinama i planinskim suvatima.Iz ljubičastih cvetića se na popodnevnoj žezi ,pod uticajem sunčevih zraka širi miris eteričnih ulja,koja mami insekte i pčele.Majčina dušica je iz Sredozemlja stigla kod nas oko 11 veka.danas se mogu naći u našim baštama kao baštenski timijan(Thymus vulgaris). Biljka je visoka oko 50 cm.,a dejstvo im je isto.Majčina dušica podstiče izlučivanje mokraće i menstruaciju,te ubrzava spontani pobačaj i izlaženje deteta iz materice pri normalnom porođaju.Čaj od ove biljke pročišćava osetljive unutrašnje delove organizma.Majčina dušica kamilica i hajdučka trava, ubrane na suncu i osušene,koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao oblozi.Istovremeno uzimanje čaja od ovih biljaka ublažiće neuralgične bolove lica.Ako je uz bolove prisutan i grč upotrebljava se jastuče napunjeno mešavinom ovih biljaka.
Majčina dušica se skuplja u vreme cvetanja od juna do avgusta a najdelotvorni je kad se bere u pladnevnom suncu.Od njenim cvetovima može da se napravi ulje ili sirup. U prvom slučaju boca se do grlića napuni cvetovima i prelije uljem, te ostavi da odstoji deset dana.Ulje od ove lekovite biljke se upotrebljava kod paralize,moždanog udara,miltiple skleroze,atrofije mišića,reume i uganuća. Majčina dušica se kako za spoljnu tako i za unutrašnju upotrebu preporučuje kod grčeva u želidcu i u materici, kao i kod menstrualnih bolova. Tokom dana treba piti dve šolje čaja.Kada je reč o grčevima na bolno mesto se stavlja jastuče napunjeno osušenim cvetovima i stabljika ubranog na podnevnim suncem.Ono se pre spavanja ugreje u šerpi i stavi na prepone i stomak.Upotreba ovog jastučića preporučuje se i kod oteklina,nagnječenja i kod hroničnog reumatizma. Ujednakom delovima pomešan sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lek protiv obolenja disajni puteva,prekomerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme. U šolju vrele vode treba staviti krišku limuna i jednu malu kašiku navedene mešavine,posle pola minuta čaj procediti i piti što toplije u gutljajima.Priprema se svež,četiri do pet puta dnevno, ali ako postoji opasnost od upala pluća čaj piti svaki sat po jednu šolju.
Tinktura od majčine dušice služi za utrljavanje udova jer ih jača kod slabo razvijene deca.Nju treba da koriste i oboleli od multiple skleroze.    

                                    NAČINI UPOTREBE MAJČINE DUŠICE                                                                                    
ČAJ......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre upravo provrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
TINKTURA....Na podnevnom suncu ubranim cvastimarastresito napunite jednu bocu do grlića,preliti rakijom od žita ili voća jačine od 38 do 40 stepeni i ostaviti na suncu 14 dana.
ULJE OD MAJČINE DUŠICE....Na podnevnom suncu ubranim cvastima napuniti jednu bocu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem tako da nivo ulja bide više za dva prsta.Ostaviti 14 dana na suncu ili blizu grejnog tela.
JASTUČE....Biljke staviti u jastuče i zašiti otvor.
SIRUP OD MAJČINE DUŠICE....Cvetovi i stabljike ubrane na suncu ovlaženim rukama stavljati u teglu. Slojevi biljke i nerafinisanog šećera dobro sabiti u tegli.Ostaviti na suncu oko 3 nedelja .Pri cedjenju šećerom natoplenih cvetova i stabljike mora se dodati malo vode kako bi se isprale i ova tečnost se doda sirupu.Potom se posuda sa sirupom stavi na najslabiju vatru kako bi suvišna voda isparila a da se on ne kuva.Sirup ne sme da bude ni previše redak hit previše gust.  

USKOLISNA BOKVICA (Plantago lanceolata)

Uskolisna bokvica
Bokvica ili u narodu poznata i kao žilovlak,trputac,vućac,
i popova lozica, bila je gospodar puteva i od prastarih vremena rasla na dobrobit čovečanstva.NJena rođaka širokolisna bokvica (Plantago major) po svemu je ista a isto se i upotrebljava. Obe rastu na svim livadskim stazama, jarkovima, ledinama.Praktično ih ima u celom svetu.
Bokvica se prvenstveno upotrebljava protiv obolenja disajnih organa, naročito kod jakog katara,kašlja,velikog kašlja,kod plućne astme, pa i kod tuberkuloze pluća.
Seme bokvice pomaže protiv stvaranja kamenaca ako se dnevno uzima po osam grama. Uz to se pije i čaj od bokvice.Sirup od ove biljke čisti krv od svih nečistoća i patogenih klica.Treba ga upotrebiti kao pravu kuru tako što se dnevno pre svakog obroka uzme po jedna velika kašika (deca jedna mala kašika) ovog sirupa.
Sveži izmrvljeni listovi pomažu kod oderotina,posekotina,ujeda osa pa i kod ujeda besnog psa,ujeda zmija u slučaju da lekar nije dostupan.
Sveži listovi smrvljeni medju prstima i pomešani sa malo soli
 stavljeni na vrat leče gušavost.
Širokolisna bokvica
Bokvica pomaže i kod zlođudnih obolenja žlezda, u tom slučaju je dobro potopini sveži majoran u maslinovo ulje.Majoran se stavi u bocu,prelije uljem i 10 dana ostavi na toplom mestu.Obolele žlezde se namažu uljem,preko njega se stavi smrvljeni list bokvice i poveže pamučnom tkaninom.

                 NAČINI UPOTREBE BOKVICE

ČAJ.......Jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odsoji.
ČAJNA MEŠAVINA.....Jednu punu malu kašiku mešavine istih delova lista bokvice i timijana popariti sa četvrt litre vode
OBLOG OD LISTOVA....Oprani sveži listovi bokvice se na dasci izgnječe oklagijom tako da se od njih dobije kaša koja se potom upotrebljava za obloge.
SIRUP OD BOKVICE......Dve pune pregršt opranih listova samleti i mašini za mlevenje mesa.U dobijenu kašu dodati malo vode da se masa ne bi slepila, zatim 300 grama nerafinisanog šećera i 250 grama meda.Stalno mešajući masu za sirup kuvati sve dotle dok se ne pretvori u gustu tečnost kojo se dok je još topla sipa u teglice.Čuvati u frižideru.


уторак, 26. јануар 2016.

JAGLIKA (Primula officinalis)

Zlatnožuti  cvetovi ove vrste primule šire prijatan miris meda, a cvast formiraju na vrhu cvetne drške dugačke 10 do 20 cm. koja se izdiže iz sredine lisne rozete.Ova vrsta nazive se i jagorčevina ili pravom primulom (Primula veris) a može se naći na planinskim livadama i uopšte na planinskim i brdskim predelima.
Naj rasprostranjena je visoka jaglika (Primula elatior) koja raste na skoro svim livadama i obodima šuma, po lekovitosti je ista kao i prava jaglika i isto se upotrebljava.
Treća vreta jaglike je krstata jagorčevina(Primula auricula) planinski cvet koji je pod najstrožom zaštitom te se ne sme sakupljati.
Jaglika se koristi kao  umitujućr sredstsvo za srce i živce. Čaj od jaglike se koristi isto tako i za pročišćavanje krvi , izlućenja sve otrovne materije koje dovode do gihta i reumatskih problema, ublažava migrenu i glavobolju na nervnoj bazi, ima odlično dejstvo kod upale srčanog mišića,vodene bolesti i sklonosti prema moždanom udaru.Čaj od korena ove biljke zaslađen medom je dobar za bubrege  te pomaže da se izbaci kamen iz mokraćne bešike.
Vino od jaglike je odličan lek za srčane tegobe.U proleće ga možete napraviti i sami.Bocu od dve litre rastresito do grlića napunite svežim cvetovima od jaglike i prelijte prirodnim belim vinom tako da ih vino prekrije.Lako začepljena plutom boca se 14 dana drži na suncu. Kod srčanih tegoba treba piti po jedan gutljaj a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike vina dnevno.

                                                   NAČINI UPOTREBE JAGLIKE 

ČAJ......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. 

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Ova lekovita biljka poznata je i pod imenima titrica i žabnjak.Raste na njivama,na glinovitom zemljištu,šumskim livadama,obroncima,žitnim i kukuruznim poljima te u krompirištu,detelini i tamo gde se4 gaji repa.
Cvetne glavice je najbolje sakupljati od maja do avgusta, i to na popodnevnom suncu.Nije preterano ako se kaže da je kamilica lek za sve,naročito kada je reč o maloj deci. U svakom slučaju detetu bi čaj od kamilice trebalo davati kad ono ima grčeve ili bolove u stomaku.Pomaže i kod nadutosti kod prolivai osipa na koži,zatim kod obolenja želuca,poremećaja ili izostanka menstruacije i kod drugih obolenja materice i jajnika,nesanice,groznice,zubobolje i bolnih rana.Čaj od kamilice izaziva znojenje,deluje smirujući a osim toga deluje dezinfekcionoi sprečava upale svih vrsta upale posebno sluzokože.
Spolja se upotrebljuje za obloge i ispiranje kod zapalenja očiju ,upale vežnjače ,kod osipa koji vlaže i svrbe,za ispiranje usne šupljine kod zubobolje i za ispiranje rana.
Ulje od kamilica upotrebljavalo se još u antička vremena, utrljavalo se kod neuralgija i reumatizma zglobova.

                               NAČINI UPOTREBE KAMILICE

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna puna mala kašika se popari sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji.
OBLOZI.........Četvrt litre vrelog mleka prelije se preko jedne pune velike kašike kamilica, ostavi da malo odstoji,procedi i upotrebljava za pravljenje obloga.
INHALACIJA.....Puna velika kašika popari se litrom ključale vode ,para se udiše ispod peškira.
JASTUČE SA KAMILICOM.....Platnenu vrećicu napuniti osušenium cvetovima kamilice, zašiti je.Jastuče ugrejati i staviti na bolno mesto.
ULJE OD KAMILICE.....Jednu bočicu do grlića rastresito napuniti svežim cvetom kamilice ubranim na suncu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem.Ulje treba da prekrije kamilicu.Bocu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 14 dana.Ulje čuvati u frižideru. 

недеља, 24. јануар 2016.

PREČICA (Lycopodium clavatum)

Prečica u narodu poznata i kao plavun,prešuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra,sa finim tankim korenčićima pomoćom koji puzi po šumskom tlu.Iz vitica rastu 7 do 10 cm.duge razgranate stabljičice veoma meke.Ova četvorogodišnja biljka u leto donosi žućkaste listove koje sadrže cvetni prah koje se koristi u narodnoj medicini ya lečenje kože zasute ranama.
Prečica sadrži radijum.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine.Čaj od prečice se preporučuje obolelima od gihta i reume,čak i onda kada se vide deformacije zglobova, i onima koji pate od hroničnog uatvora creva i hemoroida.Prečica se nikad nesme kuvati već samo preliti vrelom vodom.Koristi se i kod obolenja mokraćnih puteva,polnih organa,kod bolova i otvrdlina testisakao i kad je reč o pesku u bubrezima i bubržnim kolikama.Prećica je neophodna i kod upala jetrei pri patološkom bujanju vezivnog tkiva jetre.
Osušena vitica ove biljke koristi se za odstranjivanje grčeva na listove noge.isto tako osučenu prečicu stavljenu u vrećici lako odstranjuje grč u mokraćne bešike.
Cvetni prah prečice koja se u nekim apotekama može naći kao spore prečice pomaže teško obolelima od dekubitusom tako što se posipa po otvorenim ranama.i one se zatvaraju za kratko vreme.

                                        NAČINI UPOTREBE PREČICE

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna ravna kašika prečice preliti sa četvrt litre ključale vode i ostavi kratko da odstoji,Pije se samo jedna šolja dnevno gutljaj po gutljaj i to ujutro pola sata pre doručka.Kod ciroze jetra i zloćudnih obolenja jetre dnevno piti po dve šolje čaja.

JASTUČIĆI OD PREČICE.....Jastuče napuniti osušenom prečicom(uzima se 100,200 ili 300 grama zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći ga drčati na bolno mesto, Ovo jastuče zadržava lekovitost  do godinu dana.

MASLAČAK (Taraxasacum officinale)

MASLAČAK (Taraxasacum officinale) u narodu zovu ga i vetrokaz,mlečac,žućanica,milosavka,talijanska salata.Cveta u aprilu i maju na svim padinama,livadama i travnatim površinama.Odlikuju ga dve važne osobine pomaže kod obolenja žuči i jetre.Listovi maslačka se skupljaju pre nego on procveta,koren u proleće ili u jesen a stabljike u vreme cvetanja. Svi njegovi delovi su lekoviti.Dijabetićari bi trebalo dnevno da pojedu do deset stabljika i to sve vreme dok on cveta.Stabljike pomažu i kod drugih tegoba.Otklanjuju svrab kože,lišajeve i osipe,popravljaju sastav želudačnog soka a želudac čiste od svakojakih štetnih materija..Sveže stabljike mogu bezbolno da rastvori kamen u žuči, te podstiču rad jetre i žuči.
Koren maslačka ako se jede svež ili se osušen upotrebi za čaj pročišćava krv.podstiče varenje,izaziva znojenje.Pošto od njega krv postaje tečnija smatra se odličnim sredstvom protiv guste krvi.
         
                                      NAČIN UPOTREBA MASLAČKA

 PRIPREMANJE ČAJA.....Jedna puna mala kašika korena stavi se u četvrt litre hladne vode a sladećeg dana se greje do ključanjai procedi.Ovu količinu čaja treba piti pola sata pre i pola sata posle doručka , gutljaj po gutljaj.
SALATA............Priprema se od svežih listova i svežih korenova.

петак, 22. јануар 2016.

CRNI SLEZ (Malva vulgaris)

U narodu poznat i kao gušćerak,ćureća glava,crni šljez,planinski slez.Raste pored plotova i puteva,na razvalinama i starim zidovima ali i pored naseljenih mesta.Ako se nadje daleko od naselja to je znak da je na to mesto nekada postojalo neko gazdinstvo ili salaš. Listovi cvetovi i stabljika sadrže tanin i sluz.Plod je okrugao i pljosnat kao pogača.Skupljaju se cvetovi listovi i stabljika i to od jula do septembra.Sušenjem biljke ona gubi lekovita svojstva pa zato je korisno upotrebiti ga u svežem stanju.Čaj od crnog sleza je efikasan pre svega kod upala sluznica,delotvoran je kod gastritisa,kod upalu sluznice bešike i usne šupljine,kao i kod čira na želudcu i crevima.u ovom slučaju se od listove crnog sleza i ječma priprema čorba i to najpre se ječam prokuva a potom ohlađena čorba se dodaju listovi crnoga sleza.

SPREMANJE ČAJA....Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odstoji.


ŽUTA MRTVA KOPRIVA (Lamium galeobdolon)

Raste u vlažnim šumama, u jarku pored puta, ispod žbuna, plotova i živica i svugde gde inače raste kopriva.Cveta u aprilu i maju a na planinama i kasnije.Iz robustnog korena izbijaju stabljike visoke do 50 cm. a listovi su naspramno ukršteni, jajastog oblika i reckavi po obodu dok su cvetovi raspoređeni u prividnim pršljenovima.Skuplja se list i cvet.
Bela mrtva kopriva (Lamium album) je kao i žuta izvanredna lekovita biljka.Kao korov cveta od maja do oktobra na putevima i na železničkim nasipima.Skupljaju se listovi ali pre svega cvetovi.Čaj pomaže kod velikih tegoba povezanih s   matericom,jajnicima i menstruacijom, a piju se dve šolje tokom dana.On pročišćava krv ,otklanja nesanicu izazvanu nervozom i ima povoljno dejstvo kod raznih ženskih bolesti.

Cvetovi i listovi žute mrtve koprive upotrebljavaju se kod sličnih bolestima mokraćnih puteva,teškim obolenja bubregai vodenoj bolesti srca.Cvetovi se upotrebljavaju kod poremećenog varenja,kod skrofulozei osipa na koži.U tom slučaju treba piti jednu šolju čaja tokom prepodneva.Kada je reč o čirevima i o proširenim venama pomažu oblozi od ostatka čaja ove koprive.





                    NAČINI UPOTREBE ŽUTE MRTVE KOPRIVE

ČAJ.....Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da malo odstoji.

OBLOZI......Tri male kašike popariti sa pola litre vode i ostaviti da malo odstoji.Čajem natopljeni povez upotrebljava se kao topli oblog.

четвртак, 21. јануар 2016.

PODBEL (Tussilago farfara)

Još dok na našim livadama i padinama nema prolećnog zelenila podbel prbi u rano proleće pokazuje svoje žute čašice.
Na vlažnom zemljištu ,ogolelim padinama,peščarama nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koje na tlu daleko ranije niču nego njegovi listovi.Podbel uspeva na ilovači i na glinovitim zemljištu i takoreći je njihov zaštitni znak.Upotrebljava se kod bronhitisa katara grla i ždrela,bronhijalne astme,zapalenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkoloze pluća, kašlja i promuklosti. Piti u toku dana više puta vruć čaj zaslađen medom.Kasnije u maju kada se razviju koji su sa gornje strane zeleni a na naličlu srebrno beli i nalik na čoju, upotrebljavamo ih zbog velike količine vitamina C ua čorbe i salatu.Pošto listovi koriste više aktivnih materija nego cvetovi skupljaju se i oni kako bi se pomepani sa cvetovima upotrebili za spremanje čaja.
Sveži oprani listovi izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog pomažu kod svakog težeg obolenja pluća kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama i upalu sluzne kese(ciste).
Inhalacija parom podbela bilo od cvetova ili listova koristi se za lečenje hroničnog bronhitisa i iznenadnog napada gušenja.
Kada noge oteknu valja ih češće kupati u ekstraktu od listova podbela.
Sirup koji  možemo da napravimo od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katara bronhija.
Kod astme, trajnih oštećenja bronhijai tegobe karakteristične za pušače , u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri čajne kašike sveže isceđenog soka od listova podbela i staviti u šolji sa mlekom i tako piti.

                                         NAČINI UPOTREBA PODBELA

PRIPREMANJE ČAJA......Jedna puna mala kašika cvetova(kasnije se listovi pomešaju sa cvetovimau jednakim delovima) prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

OBLOG.........Sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog.

INHALACIJA......Puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodompa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira.Ovo ponoviti više puta na dan.

KUPKA ZA NOGE.....Punu pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode ,ostaviti da odstoji kratko vreme. Kupka treba da traje 20 minuta.

SVEŽI SOK........Sveže oprane listove iscediti u sokovniku.


















VELIKI PODBEL (Petasites officinalis)

Veliki podbel raste na obalama reka i potoka, jarugama i na ivacama šuma.Mnogo je veći od žutog podbelau čiju porodicu spada.Listovi mu dostižu velićinu šešira,lako su nazubljeni i sa naličja obrasli sivim paperjastim dlačicama.Cvetovi prljavobela do bledoroza boje i korpastog oblika gusto rastu na gornjem delu biljke.
Koren velikog podbela se vadi pre cvetanja biljke i dobar je protiv groznice.Čaj od ove biljke izaziva znojenje i zato se upotrebljava kod temperature(groznice) kod gušenja,gihta,i padavice. U toku dana trba u gutljaju piti do dve šolje ovog čaja.
Veliki sveži listovi koriste se za obloge ne samo kod uganuća ,iščašenja nego i kod bilo koje vrste gangrene,zloćudnih tumora i rana koja peku.




                                          NAČINI UPOTREBA VELIKOG PODBELA

PRIPREMA ČAJA......Jedna ravna mala kašika korena velikog podbela ostavi se preko noći u četvrt litre vode a ujutru se ugreje i procedi.

OBLOZI......... Sveži listovi se operu i izgnječe i upotrebe kao oblog koji treba stavljati više puta dnevno.



уторак, 19. јануар 2016.

NEVEN (Calendula oficinalis)

Među domaćim biljkama neven zauzima veoma zavidno mesto. U narodu se zove još ognjac,žutelj,zimorad i prstenac.Spada među biljkama koje pomažu u lečenju raka i kanceroznih tumora.Neven je visok 30 do 60 cm.cvetovi su žute da narandzasto žute boje, stabljika i listovi sočni i lepljivi.
U narodnoj medicini se skupljaju cvetovi stabljika i list nevena.Treba ih brati u doba dana kada sunce sija jer je tada lekovitost biljke najveća.Može da se bere u bašti sve do kasne jeseni ako ga nije napala pepelnica.
Neven najviše pomaže mod lečenje zarazne žutice.Jedna do dve šoljice čaja dnevno ćini čuda.Isto tako podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana.
Melem od nevena t.e.mast leči kod proširenja vena, promrzlina,fistula,opekotina, gljivična obolenja kože,a lekovit je i u lečenju kraste u nosu.

                                                 NAČINI UPOTREBA NEVENA

ČAJ...........Jednu punu malu kašiku biljke staviti u četvrt litre vode.

ISPIRANJE....Na pola litre vode ide puna velika kašika nevena.

TINKTURA... U litru domaće rakije staviti punu šaku cvetova nevena i 14 dana držati na suncu ili na toploti od 20 stepeni

MAST OD NEVENA.....Sitno se iseku dve pune pregršti nevena(cvetovi listovi i stabljika), zagrejata 500 grama masti od sala svinje,u vrelu mast staviti isitnjeni neven pustiti da baci ključ promešati i skloniti sa grejnog tela. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana malo ugrejati pa procediti u pripremljene čiste sudove.

недеља, 17. јануар 2016.

ZLATNICA (Solidago virga aurea)

U narodu poznata i kao zlatica,zlatna rutvica,čelebi grana,zlatna šiba,štapika.Može se naći na rubnim područjima šuma,u jarku punom vode,na padinama i na šumskim površinama gde je drvo posečeno.Stabljika gusto obrasla zlatnožutim zvezdastim cvetovima,dostiže visinu do 80 cm. Cvetovi se skupljaju od jula do oktobra. Upotrebljava se kod crevnih obolenja i kod krvarenja iz creva, ali zlatnica pre svega na cfeni je kao lekovito bilje protiv obolenja bubrega.Cvetovi i listovi zlatnice deluju rashlađujuće,a s obzirom na to da biljka deluje diuretično preporučuje se kod većine bolesti bubrega i mokraćne bešike. Zlatnica se potvrdila kao lekovito bilje koje veoma pozitivno utiče na duševni (emocionalni) život čoveka, stoga bi čaj od ove biljke valja koristiti kada su posredi razočaranja i druge duševne tegobe. U kombinaciji sa žutim ivanjskim cvećem i žutom ili belom mrtvom koprivom pomaže čak i kod atrofije bubregam,hidronefoze i kada je bolesnik na dijalizi

NAČINI UPOTREBE ULATNICE

PRIPREMANJE ČAJA........Jedna mala puna kašika zlatnice popari se u sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji.

субота, 16. јануар 2016.

KUKURUZ (Zea mays)

Kukuruz kao lekovito bilje koristi se njegova tako zvana kukuruzna svila ili narodski rečeno kukuruzna brada ili kosa. Vreme cvetanja ove biljke je od juna do avgusta.Kukuruznu svilu treba odseći pre oprašivanja i sušiti brzo u hladu.
Ako vam je potrban pouzdan diuretik,pijte čaj od kukuruzna svile koja je ujedno efikasno i bezopasno sredstvo za mršavljenje i skidanje masnoće.Koristi se isto tako i za lečenje obolenja mokraćnih puteva koja su praćena kamencem,kod edema,upale bubrega ,katara bešike,gihta i reume.
Pije se svaka dva do tri sata jedna velika kašika ovog čaja.

PRIPREMANJE ČAJA....Jedna puna mala kašika kukuruzne svile prelije se sa četvrt litre ključale vode ostavi se da se malo ohladi i pije se nezaslađen.

KANTARION (Hypericum perforatum)

Raste od jula do septembra na travnatim ledinama,ivicama šuma,u narodu je poznata i kao gospin cvet,ivanjčica,krvavac,marina ručica i gospino zelje.
Biljka je visoka od 20 do 60 cm. Stabljika je čvsta i razgranata a kitnjaste cvasti zlatnožute boje.
Za pripremanje čaja i kupke skuplja se biljka u vreme cvetanja a za pripremanje ulja skupljaju se samo cvetovo ove lekovite biljke.
Čaj od kantariona se upotrebljava kod oštećenja nerava,živčanih tegoba,povrada od udaraca i kod posledica jakog naprezanja, a koristan je i za praavljenje leka protiv proliva.
Mlade devojke u vreme razvoja trebalo bi tokom određenog perioda piju dnevno po dve šole čaja jer on podstiče razvoj ženskih organa i reguliše neredovnu menstruaciju.
Ulje od kantariona bi trebalo da ga svaka kuća ima jer ga lako možete napraviti i može se čuvati do dve godina na tamnom i suvom mestu.a koristi se za lečenje otvorenih rana,svežih povreda,krvarenja,oteklih žlezdi a uspešno je sredstvo za negu hrapave kože lica,efikasno i kao sredstvo za utrljavanje kod bolova u leđima, kod krsobolje,išijasa,reume. Da biste imali pravi kućni lek za lečenje opekotine treba napraviti ulje sa cvetovima ali ulje treba da bude od lana.Takođe odojče koje ima trbobolju brzo će se umiriti ako mu se stomačić namaže kantarionovim uljem.

NAČINI UPOTREBE KANTARIONA

PRIPREMANJE ČAJA.......Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
ULJE OD KANTARIONA.....Mala boca se do grlića napuni cvetovima ubranim po suncu koji se preliju kvalitetnim maslinovom ulju.Boca se dobro začepi i nekoliko nedelja ostavi na suncu ili blizu izvora toplote.Posle izvesnog vremena ulje pocrveni, yatim se ulje procedi kroz gazu i čavati na tamnom mestu.
Ulje za opekotine priprema se umesto maslinovog staviti u bocu laneno ulje.
TINKTURA OD KANTARIONA.....U jednu litru rakiju po mogućnosti komove stave se dve šake na suncu ubranih cvetova i boca ostavi tri nedelje na suncu ili na toplom mestu.

петак, 15. јануар 2016.

ZEČJA SOCA, KISELA DETELINA

ZEČJA SOCA, KISELA DETELINA  (Oxalis acetosella)

U narodu je zvana i žuta detelina zečji kiseljak i zečja detelina ali zečja sosa je najčešći naziv.
Kad se ubere nije potrebno sušiti već se upotrebljava sveža. Koriste se najčešće listovi te biljke a cvetovi se koriste u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama.
Zečja sosa pomaže kod smetnje želudačne kiseline i lakše poremećaje jetre i varenja.Kod ovih tegoba čaj treba da se pije rashlađen dve šolje dnevno, žutica,upala bubrega, osip na koži i gliste isto tako po dve šolje dnevno ali pije se topao. U narodnoj medicini sok od zečje soce preporučuje se u početnoj fazi raka želudca. Sok cediti u sokovniku.Svakog sata treba piti tri do četiri kapi rastvorene u vodi ili u čaju od lekovite biljke.Ove isceđene kapi mogu se koristiti i mazanjem na spoljašnje kancerogene tumore i rane.
Kod Parkinsonove bolesti pije se tri do pet kapi soka u poparenom čaju od hajdučke trave, a spolja se utrljava u kučmu.

NAČINI UPOTREBA ZEČJE ZOCE

ČAJ..........Jedna velika kašika svežih listova popari se sa pola litre vode, treba da odstoji kratko vreme.

SVEŽI SOK.....Oprene listove iscediti u sokovnoku.
 

уторак, 12. јануар 2016.

LEKOVITA BILJKA PETROVAC (Agrimonia eupatoria)

Petrovac lekovita biljka ili pod drugim nazivima ranjenik,kostolommtrava od poseka, kraljevska trava.
Ona raste na sunčanim i suvim staništima,pored puteba i na ivicama šuma,na padinama,brdima.Sitni žuti cvetovi slično kao kod divizme, obrazuju duguljastu gronju.Cela biljka je odrasla mekim dlačicama, veliki listovi su dugački oko 10 cm. i rastu perasto.Petrovac je visok oko 85 cm.i spada u istu porodicu kao virak
Skuplja se u vreme cvetanja  i to od juna do avgusta.
Koristi se za lečenje upale grla,usnoj šuplini i ždrela.Na njega treba misliti i kada je reč o angini,o bolestima grla,bakteriskim obolenja usne šupljine i upale sluznice usne šuljine.Osobe koje imaju profesiju da mnogo govore ili pevaju trebalo bi da grogotanjem ispiraju usta i ždrelo čajem od petrovca.
Listovi odlično deluju kod malokrvnosti i rana a sa uspehom se primenjuje i kod reume,krsobolje,tegoba sa varenjem,ciroza jetre i obolenje slezine,dnevno se pije do dve šolje čaja.

NAČINI UPOTREBE PETROVCA

PRIPREMANJE ČAJA........Jednu malu kašiku biljke popariti sa četrt litre vode i ostaviti da malo odstoji.

KUPKA........Za jednu kupku uzima se 200gr.biljke.

ČAJNA MEŠAVINA PROTIV BOLESTI JETRE......U istim delovima pomešati petrovac ivanjsko cveće i lazarkinju.Jednu punu malu kašiku popariti sa sa četvrt litre vode i ostavite da odstoji kratko vreme.

SPRAVLJANJE MASTI......Puna pregršt sitno naseckanih listova,cvetova i stabljika pomeša se sa 250gr. svinjske masti. 

понедељак, 11. јануар 2016.

Orah i njegova lekovita svojstva

ORAH (Juglans regia)

Orah cveta u maju, pre nego što se razviju listocve. Sveži listovi se skupljaju u junu,zeleni orasi sredinom juna a zelene ljuske kratko vreme pre sazrevanja odnosno pre nego što postanu smeđe.
Čaj od orahovog lišća je dobar lek za probavne smetnje dakle protiv zatvora stolice,odsustva apetita i za pročišćavanje krvi. Sa uspehom se koristi kod šećerne bolesti i protiv žutice.
Čaj od orahovog lišća kao dodatak vodi za kupanje veoma je delotvoran kako kod svih skrofuloznih bolesti i rahitisa,kod trulenja i bujanja kostiju ,tako i kod zagnojenih noktiju.  Kada je reč o krastama uopšte i onim na glavi ili je posredi šuga pogođena mesta ispirajte čajem od orahovog lišća i rezultat će se ubrzo videti.
Takođe ova kupka pomaže i kod akni ,gnojnih osipa ,znojenja nogu i kod belog pranja, isto tako i za ispiranje usne šupljine kada u njoj ima bakterije koje izazivaju trulenje ili kada su desni obolele te kod bolesti grla i ždrela.

NAČIN UPOTREBA ORAHA

Čaj......Jednu punu malu kašiku nasitno isečenih listova oraha popariti sa četvrt litre vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Dodatak za kupke i za ispiranje......100 grama iseckanih listova upotrebiti za potpunu kupku, a za ispiranje jednu malu punu kašiku na četvrt litre vode. Za jači čaj uzima se dvostruka količina.

недеља, 10. јануар 2016.

SREMUŠ (MEDVEĐI LUK)

Sremuš poznat i kao cremoš,sremuž,sremuša,medveđi luk,divlji luk jedan od prvih vesnika proleća
Sremuš ima bitne osobine belog luka ali je mnogo lekovitiji.
Pogodan je pročišćavanje creva i pomaže kod nekih hroničnih obolenja kože.
Najbolje je sakupljati ga od aprilu i maju pre nego biljka procveta,a lukovice u kasno leto i jesen.

NAČIN UPOTREBA SREMUŠA
Kao začin.......Sveži listovi se iseckaju kao što se čini sa vlascem ili peršunom pa se ovaj začin stavlja u supe ili čorbe,umake,salate,jela od mesa ili se njime pospe hleb.

Esencija od sremuša....sitno naseckani listovi ili lukovice rastresito se napuni boca do grlića a zatim se masaprelije rakijom od žita ili nekom drugom rakijom jačine do 40 stepeni .Boca se 14 dana drži na suncu ili na toplom mestu.
Dnevno popiti 14 do 15 kapi sa malo vode.

Vino od sremuša....Puna šaka sitno naseckanih listova se prokuva u četvrt itre belog vina, po ukusu zasladi medom ili sirupom i tokom dana pije polako gutljaj po gutljaj.

KOJI ČAJ PITI

DELOVANJE BILJAKA

ČIŠĆENJE CREVA ...........    Pasji dren,ladolež
POJAČANJE APETITA......    Žalfija,nana,limun,lincura,kičica
ZA JAČANJE........Đumbir,žalfija,stolisnik,čubar,kres
POBOLJŠANJE VARENJA...Anis,stolisnik,majčina dušica,slez,bokvica
ZA RASPOLOŽENJE......Divlja nana
ZA UMIRENJE....Borove iglice,kamilica,lipov cvet,hmelj,matičnjak,majoran
ZA JAČANJE TKIVA....Zubatac
PROTIV NADIMANJA......Kim
ZA SNIŽENJE PRITISKA...Lavanda,limun
ZA PROĆIŠĆENJA KRVI....Kopriva,maslačak,zubatac
ZA DEZINFEKCIJU KOŽE...Ruzmarin,lavanda,kamilica
ZA CIRKULACIJU...Borove iglice,ruzmarin
PROTIV PROLIVA...Čubar,list borovnice,bokvica
ZA IZBACIVANJE OTROVA..Limun,lincura,kopriva
ZA UBLAŽAVANJE KISELINE...Limun